Аристократичният свят на тениса е поразтърсен от разменени “любозности” между организаторите на “Уимбълдън” и професионалните асоциации на жените (WTA) и мъжете (ATP).

На 20 април от Лондон долетя решението руските и беларуски тенисисти да не бъдат допуснати до участие заради войната в Украйна. Това е първият индивидуален турнир, в който те не могат да играят. До момента единственно за отборните “Купа Дейвис” и “Били Джийн” бяха наложени такива санкции.

Руснаци и беларуси ще участват на започващия утре “Ролан Гарос”, както и на US Open, ако вземем предвид само Големия шлем. Асоциациите на играчите отговориха с това, че тази година на тревата в “Ол Инглънд клъб” няма да се присъждат точки за световните ранглисти.

"Ако нищо не се промени, с огромно съжаление не виждаме друга възможност, освен да отнемем точките на ATP за турнира "Уимбълдън" за 2022 година”, заяви мъжката асоциация в съобщение.

По подобен начин звучи и позицията на WTA. Те имат подкрепата на Международната федерация (ITF). И трите организации се противопоставиха на британците още през април. Повечето големи в тениса, начело с Новак Джокович, същи осъдиха санкцията.

Освен това ATP заяви, че точките, спечелени на "Уимбълдън" през миналата година, няма да бъдат замразени, а ще се загубят, както е по правилник.

“Уимбълдън” отвърна със следното съобщение:

"Искаме да изразим нашето дълбоко разочарование от решенията на ATP, WTA и Международната тенис федерация. Ние считаме тези решения за непропорционални в контекста на изключителните екстремни обстоятелства на настоящата ситуация, които са пагубни за всички играчи. Но ние оставаме изцяло на нашата позиция за изключването на тенисистите от Русия и Беларус, която поддържаме в тези сложни условия.”

Изолацията на руските спортисти - 3 месеца по-късно

Три месеца след началото на “военната операция” на Владимир Путин, санкциите срещу руския спорт, спуснати още в началото на март, остават, а някъде се и затягат.

Ако останем още малко в тениса, Русия загуби всичките си турнири - от юноши и девойки до професионалисти на всички нива. ITF, ATP и WTA се съобразиха със становище на МОК, който препоръча отнемане на домакинства. И недопускане на спортисти от Русия и Беларус, но това не мина - не и за индивидуалните турнири. В тях те могат да играят само с персонален статут, без името и знамето на страната.

В момента тече Световно първенство по хокей на лед във Финландия. Русия - една от най-големите сили, не участва. Страната загуби и домакинствата на първенствата догодина за младежи и мъже.

Изолация има и в другите кънки спортове - фигурно пързаляне, шорттрек.

Русия се прости с домакинството на шампионата на планетата по волейбол за мъже през август и септември. И с участието, а вместо нея сили ще мери Украйна.

Сборная няма да е сред финалистите на Европейското по баскетбол (1-18 септември в Грузия, Чехия, Италия и Германия), като трябваше да е в група с България. Нейното място се заема от Черна гора.

Във всички отборни спортове, начело с футбола, руските отбори няма да се подвизават в европейските клубни турнири за сезон 2022-2023. Наскоро УЕФА излезе с такова решение, а също така извади кандидатурата на страната за домакинството на Евро 2028 и Евро 2032. 

Преди това Санкт Петербург бе лишен от финала на Шампионската лига (отиде в Париж), а Русия бе извадена от баражите за Световното в Катар. Тя не фигурира и в другите турнири на национални отбори - от юноши и девойки, до мъже и жени.

Най-доминиращата страна в гимнастиката е аут от календара в художествената и спортната. В момента текат турнири от Световната купа - без Русия и Беларус. Така ще бъде и на Световното по художествена гимнастика тази есен в София.

Това е причината шефката на руската гимнастика Ирина Винер-Усманова (горе) да поиска от Кремъл да отпусне пари за алтернативни турнири, в които да участват местните и да бъдат поканени определени държави - или всички, които искат да участват.

Вратите са затворени и за Царицата - леката атлетика, в която руснаците и без това са в немилост в последите години заради многобройни допинг скандали. 

Санкциите обхващат спортисти, турнири и домакинства в плувни, гребни, ракетни, колоездачни, някои моторни (дисциплини или нива)…

Онзи ден стана ясно, че мястото на Гран При на Русия в календара на Формула 1 ще остане празно. Руснаци и беларуси могат да се състезава в професионалния бокс и моторни спортове, но както в тениса - само от свое име.

Не и в аматьорския бокс, борбата и други бойни надпревари - там има забрана.

Практически Русия е вън от световната карта на спорта. Това обхвана и спонсорството - прекратени бяха куп договори на руски компании с федерации, отбори, първенства и турнири. Най-яркият пример тук е прекретаното споразумение на УЕФА и "Шалке 04" с "Газпром".

Както и на отбора "Хаас" във Формула 1 с "Уралкалий", което означаваше и раздяла с руския пилот Никита Мазепин. Единствената причина той да е част от Ф1 бяха парите, които неговият баща - олигархът Дмитрий Мазепин, изливаше в щатския "Хаас".