Отстъпката за руския експортен петрол „Уралс“ в Европа варира от 18 до 22,5 долара за барел през септември, докато цената му по същото време е 62-72 долара за барел, съобщи за РИА Новости източник, запознат с данните, на които се базира Министерството на финансите, пише БНР. 

Въпреки че до момента всички знаеха, че суровината се продава с отстъпка точните средни стойности не бяха известни, поне не бяха огласявани в самата Русия. 

Интересното е, че според източника цената на "Уралс" продължава да пада месец след месец. По думите му през септември средната цена е 68,3 долара за барел, което с 8,7% по-ниско от август тази година и с 5,8% по-ниско от септември миналата година.

Отстъпката за руския суров петрол се отчита спрямо световните бенчмаркове, по-специално „Брент“. Средната цена на фючърсите за суров петрол тип „Брент“ през септември е 90,2 долара за барел (82,9 до 95,7 долара), но цената на „Брент“ е малко по-различна на физическия пазар, където се изчисляват сделките с „Уралс“.

Купувачите на руски суров петрол се сблъскват с трудности при логистиката, наемането на кораби и застраховането на сделките след налагането на нови западни санкции заради войната на Русия в Украйна. Вследствие на това руският суров петрол „Уралс“ постоянно се продава с отстъпка. Например, през юли тази отстъпка е била в диапазона 32-35 долара за барел. През септември Руската енергийна агенция към Министерството на енергетиката заяви, че отстъпката за „Уралс“ е намаляла наполовина през последните два месеца - от 40 на 20 долара за барел, благодарение на по-евтиния превоз и алтернативните потребители на руски суров петрол.