Снупи, антропоморфизираният бийгъл от американския комиксов стрип Peanuts, се отправя за пореден път в Космоса. Този път обаче плюшена версия на героя ще пътува чак до Луната.

Снупи в астронавтски костюм ще бъде на борда на космическия кораб "Орион", който ще бъде изстрелян от новата ракета на НАСА като част от мисията "Артемис" I. Корабът ще отиде до Луната, ще я обиколи и ще се върне на Земята в рамките на 6 седмици.

Каква е ролята на Снупи? Той ще бъде индикатор за нулева гравитация. Традиционно на всеки полета с астронавти на борда се ползва плюшка, която бързо и визуално ясно индикира кога астронавтите са в нулева гравитация. Снупи ще бъде вързан и в момента, в който започне да се рее из капсулата, ще бъде ясно каква е гравитацията.

Този път обаче той ще е единственият екипаж - тази ракета тръгва без екипаж, камери ще наблюдават кога Снупи ще хвръкне.

Снупи всъщност е по-стар от НАСА с 8 години - комиксът започва да излиза през 1950-та, а космическата агенция отваря врати през 1958 г. За пръв път лети в космоса през 1990 г. със совалката "Колумбия". Той се превръща и в неофициален талисман на мисията "Аполо" 10.