В ГЕРБ са убедени, че въпреки различията между отделните партии в парламента все пак разбирателство с цел излъчване на правителство е възможно.

Все още не е имало разговори между победителката на изборите и останалите групи, които влизат в 48-ото Народно събрание. Това заяви Десислава Атанасова пред БНТ.

От първата политическа сила у нас предлагат разговори с всички партии за постигането на консенсус по важните за страната теми - евроатлантическата ориентация на България, войната в Украйна, икономическата криза и доходите. Според Атанасова тези разговори трябва да се водят в парламента, а не в партийните централи.

"Изпълнимо условие е да се помисли, преди да се отрича всякакъв разговор. На нас също ни е приятно от коментарите с анти-ГЕРБ реторика. Ако въобще няма да разговарят с нас, значи въобще не са разбрали какво означава парламентаризъм. Парламентаризъм означава да можеш да намериш допирни точки, да можеш да намериш диалог и да търсиш консенсус. Политиката е изкуство на възможното", каза Атанасова.

И допълни:

"Ние искаме разговори с всички партии, получили вота на българските граждани. Ако всички осъзнаят, че може да има кабинет, подкрепен по различни теми и приоритети, тогава няма значение кой се подписва под коалиционно споразумение. Предлагаме разговори за евроатлантическа коалиция и теми.

Ако "Продължаваме промяната" откажат разговор с нас, значи, че те подкрепят войната в Украйна ли, подкрепят да не изпратим оръжие за Украйна ли? Под предисловие "управление никога с ГЕРБ", значи предпочитат България да е категорично неутрална в позицията си относно Путин", каза Атанасова.

Въпреки призивите за преговори сега, от ГЕРБ не съжаляват, че са подкрепили свалянето от власт на кабинета "Петков" заради лошата му финансова политика, уточни Атанасова.

"Урокът от тези избори е следният: Никой не може сам да управлява, на никой не може да се доверим изцяло. "Искаме да работите заедно в екип, за да може да се контролирате взаимно". Този ребус ни даде да разрешим избирателят и ние, ако сме отговорни към държавата, трябва да го направим", коментира тя.

Атанасова прогнозира, че ако не се стигне до консенсус, през февруари отново ще има избори, които ще покажат същия резултат. Според нея от "Продължаваме промяната" няма как да съставят кабинет без ГЕРБ или ДПС.

"Не е ясно на кого ще бъде връчен третият мандат, но без участието на ГЕРБ в кабинета, той би бил нестабилен. Числата ясно показват това", изтъкна Атанасова.

Десислава Атанасова прогнозира, че президентът Румен Радев ще свика 48-ото Народно събрание преди края на едномесечния срок, тъй като са необходими важни решения, свързани с бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост.

Тя допълни, че от ГЕРБ не са забравили репликите, които отправи държавният глава към тях през последните години, но сега сме в ситуация, в която трябва да мислим за кризисни решения.

"Безспорна е ролята на президентската институция. Разбира се, че президентската институция трябва да проведе консултации и да се търси консенсус между политиците и аз очаквам това от господин Радев", каза още Атанасова.

Ако се стигне до консенсус между партиите за бъдещо управление, от ГЕРБ ще настояват всички участващи в него да положат подписите си под коалиционно споразумение.

"Трябва всички да се подпишат и това е гаранцията, че ще се успее. В противен случай ще стигнем до момент, в който лидерите са някъде и парламентарната подкрепа я няма в момента", каза още Атанасова.

Подобно мнение изрази и Екатерина Захариева пред бТВ.

"Ако и този път парламентът не успее да състави кабинет, доверието в парламентарната република все повече ще намалява", заяви Захариева.

Тя също се надява разговорите в контактната група да започнат още другата седмица

"ДПС е с явна евроатлантическа ориентация, както и ние. Случаят със Северна Македония и френското предложение пак беше поет от опозицията. С "Възраждане" няма какво да говорим за европолитика, не ги виждам в този кабинет, но може да се говори за здравеопазване и образование. С ПП имаме различия за Бойко Рашков. Не приемам това мълчание по отношение на предложението ни, но съм оптимист", каза Захариева.

Изказването на съпредседатела на "Демократична България" Атанас Атанасов по темата според не я безотговорност.

"Това, че сме критични един към друг, не означава, че не можем да се обединим", каза Захариева.

Според нея редно е министър-председателят да бъде излъчен от най-голямата парламентарна група, но засега Борисов и от това се отказал.

По отношение на членството на Украйна в НАТО Захариева смята, че много по-важна е политическата подкрепа, иначе било ясно, че Украйна не е готова.

"Това, което казаха избирателите, е, че не искат да дадат 100% доверие на една партия - трябва да се направи коалиция. Няма смисъл да правим избор след избор, предлагаме да направим платформа за разговори за намиране на общи теми и действия".

Това заяви Деница Сачева пред Нова ТВ.

Според нея в ГЕРБ не виждат аргументи "против" за излъчване на хора от всяка партия за разговори.

"Целта е да се намерят общи точки на съгласие и оттам управление. Целта ни е създаване на правителство с широка подкрепа. Когато кауза е омразата, не знам колко време би се продавала тя на избирателите.

Хората искат да има съгласие и разговори между политическите сили и да решават проблемите. Не правим нищо формално, защото предложихме програма и антикризисни мерки. Искаме напредък и да тръгнем напред - например да приемем бюджет, а как без разговори", обясни Сачева.

И допълни, че единственият начин за съдебна реформа е голямо парламентарно мнозинство.

"Реформата може да доведе и до смяна и на други хора, а не само на главния прокурор. Да говорим за съдебната реформа без поставени ограничения - реформа ли е в КПКОНПИ, ако Бойко Рашков е председател, нали не е реформа. Да не говорим тогава за личности и имена, а за принципи", каза Сачева.

Тя допълни, че правителството на "Продължаваме промяната" е било свалено от "Има такъв народ", а всички решения за Украйна и Северна Македония са взети с гласовете на ГЕРБ.