"Борисов искаше властта - купи си я! Сега няма право да търси подкрепа от тези, които свали от власт."

Това написа съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов във фейсбук малко преди днешната изява на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Борисов, чиято партия спечели най-висок процент подкрепа на вота миналата неделя и съответно ще е първи мандатоносител, обяви, че е готов на всякакви компромиси в името на съставянето на стабилно управление и анонсира създаването на контактни групи с участието на експерти, а не само на политици, в търсене на пресечни точки. Покани за разговори ще получат всички парламентарни сили, без изключение.

"Нали бяха аматьори. На ход са професионалистите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" - допълва Атанасов във фейсбук поста си, визирайки определенията "аматьори" и "професионалисти", които от ГЕРБ даваха по време на миналия парламент и предизборната кампания - първото за бившите управляващи и най-вече за "Продължаваме промяната", а второто - за себе си.

По отношение на новия играч в парламента - "Български възход", чийто лидер Стефан Янев обяви в изборната нощ, че Русия е "агресор" - при все реториката му дотогава, че войната е "руска операция" и обяви готовност да влезе във всякакви разговори, съюзи, коалиции, председателят на ДСБ посочва: 

"Стефан Янев е готов на всичко".

И посочва в заключение, пак с ирония по адрес на Борисов, който се определя като най-можещия, най-опитния и с най-много международни контакти:

"Очакваме решението на най-опитния."

Макар от "Демократична България" все още да не са коментирали като коалиция изборните резултати, вчера сходна с на Атанасов теза изрази и другият ѝ съпредседател - Христо Иванов.

"Управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно не защото на мен не ми харесва, а защото реалността е, че подобно управление ще изкара хората на улицата. То е рецепта за дестабилизация на страната. През подобен ход само ще задълбочим политическата криза", посочи той.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също коментира вчера. И бе категорична - никакви съюзи с ГЕРБ и ДПС.

От "Продължаваме промяната" пък отвърнаха в отговор на запитване на Клуб Z, че се събират в този час, за да решат ще излязат ли с коментар след пресконференцията на ГЕРБ и ако да - какъв ще е той. А в късния следобяд взеха решението - няма да коментират на този етап.

Лидерите Кирил Петков и Асен Василев обаче обявиха още в изборната нощ, че остават в опозиция и щом избирателите са решили да дадат доверие на партията на Борисов, той е длъжен да състави правителство - както те са опитали, със същия брой депутати. 

Пак в изборната нощ, от ДПС декларираха, че са готови за разговори - с оглед политическата, социалната, икономическата и др. кризи.