Апелативната прокуратура на пловдивския район, който е огромен по територия, разпорежда пълна проверка как се съблюдава безопасността на труда във всички "предприятия и места за производство и съхранение на оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия".

Разпореждането идва ден след трагичен инцидент в "Арсенал", при който загинаха трима служители, а четвърта жена е тежко ранена, макар и в стабилно състояние. За съжаление това е пореден фатален инцидент в казанлъшките оръжейни заводи.

Проверката ще е по реда на надзора за законност, който конституцията дава на държавното обвинение - практически с право да проверява всякаква законност във всякакви институции, юридически или физически субекти.

Разпореждането се отнася до общо шестте окръжни прокуратури в региона – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, плюс съответните контролни органи – дирекциите по труда, ОДМВР. Те трябва да проверяват спазват ли се нормите за здравословни и безопасни условия на труд, Законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и пр.

Дори е даден срок - един месец.

Между другото, заповедта за проверката идва в момент, в който правосъдният министър Крум Зарков атакува пред Конституционния съд именно начина, по който в прокуратурата четат правото си - да разпореждат всякакви проверки за всякакав надзор за законност. Той твърди, че така държавното обвинение фактически има власт над всички администрации.

Иван Гешев му отговори задочно на влизане във ВСС миналия четвъртък, че прокуратурата е последната преграда между беззаконието и българските раждани - фраза, която обича да използва често.

Ето и цялата информация на пресцентъра на АП-Пловдив:

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди проверка за спазване на инструкциите за безопасен труд в предприятията и местата за производство и съхранение на оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия

Днес, 5 октомври 2022 г., Апелативна прокуратура–Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на апелативния съдебен район, който включва областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Това става по разпореждане на Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив.

Проверката ще бъде възложена от шестте окръжни прокуратури в региона – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, на съответните контролни органи – дирекциите „Инспекция по труда“ и на Областните дирекции на МВР във връзка със спазване на нормите по Закона за здравословните и безопасни условия на труд и на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Целта е да се установи спазват ли се условията и реда за провеждане на периодични обучения и инструктажи на работниците и служителите в тези предприятия по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Ще се проверява и дали длъжностните лица изпълняват задълженията си по горепосочените два закона и издадените на тяхна база подзаконови нормативни актове.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.