Къде виждате държава?

Така Иван Гешев отговори днес на журналистически въпрос във връзка с конституционното питане на Крум Зарков - че прокуратурата със свръхправомощията си контролира цялата държава.

Вместо коментар Гешев насочи темата към войната по пътищата, като изреди последните тежки инциденти.

От две години говорим, прокуратурата, че това вече е един социален проблем. Бих го нарекъл социална епидемия... (всъщност главният прокурор представи предложения в НК да се включи и доживотен затвор при катастрофа от пиян, дрогиран или с много превишена скорост, б.р.)

Гешев не пропусна да каже, че...

... Няколко парламента, министри се занимаваха с хладилника в държавното жилище, което е държавна собственост (явно имайки предвид прословутия мултитемпературен охладитела за хиляди левове, след като по времто на ГЕРБ той бе настанен в резиденция Бояна) и с дипломата ми отпреди 30 г. 

Но никой не се занимава с реалните пробреми на българските граждани."

Той включи в темата отново и голямата си болка - за закриването на спецправосъдието, което било "най- ефикасното оръжие срещу престъпността, корупцията организираната престъпност, тероризма... " (напомняме, че специнституциите нямат нито една осъдителна присъда срещу министър или зам.-министър - единствената срещу Румен Овчаров, бе отменена от ВКС, б.р.).

"Плодовете от това ги берем и ще ги берем", заплаши още главният прокурор, като така и не стана ясно как закриването на спецпрокуратурата се отнася към безобразията по пътищата от пияни или дрогирани водачи - те никога не са й били подсъдни.

Но добави и че "наркотиците заливат децата ни". Той попита - и да сте чули напоследък да има една успешна реализация срещу наркотици? (такава има дори вчера от СДВР с килограм заловена дрога в района на 6-о РПУ, б.р.)

Главният прокурор напоследък е много активен по темата с пътната безопасност, като участва в различни форуми, откъдето призовава за единение на властите. Но не участва в нито една инициатива с МВР - и обратното.

Той не порпусна да каже, че един служебен министър е за два месеца и все пак по повод конституционното питане коментира, че имало "смесване на правомощия" - тъй като от една страна били правомощията на главния прокурор по надзора за законност от друга - на отделните прокурори.

Всъщност Зарков пита точно това:дали волята на бащите на конституцията се разбира правилно, щом един път пише, че главният ръководи всички прокурори, а в следващия член - че те упражняват всякъкъв вид надзор за законност в държавата.

Той каза, че не това било важното и нямал притеснения. Работата била, че българските институции не работят, а целта на питането до КС е никой да не ги пита - в случая прокуратурата, защо не работят. Прокуратурата била единствената преграда пред произвола и в защита на българските граждани.