Украйна официално се присъедини към Испания и Португалия в тяхната обща кандидатура да приемат Мондиал 2030, потвърдиха футболните федерации на двете страни от Иберийския полуостров в сряда.

"Убеден съм, че сега ситуацията е доста по-добра в сравнение с преди. Футболът е нещо, което може да промени живота на хората по толкова много начини. Това трябва да бъде използвано по най-добрия начин. Кандидатурата ни вече е европейска, не само иберийска", заяви на пресконференция Луис Рубиалес - президент на испанската федерация.

Фернандо Соареш Гомес да Силва, който е начело на португалската централа, също "изцяло подкрепя" включването на Украйна.

Това се случва малко повече от седем месеца след нахлуването на руската армия на украинска територия - най-големият военен конфликт в Европа след края на Втората световна война. 

Съвместна кандидатура на Гърция, Египет и Саудитска арабия се очертава като съперник от Европа, след като Великобритания се отказа. Тя обаче още не е издигната официално. 

За разлика от заявката на Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили. 

Преди време се говореше за балканска кандидатура с участието на България, Сърбия, Гърция и Румъния. Ясно, че тя няма да се осъществи, което е накарало Атина да потърси друго решение.

"Този проект със сигурност ще направи връзките между европейските държави още по-силна и ще помогне на Украйна да се възстанови, след като показа огромното си желание да участва в този проект", се казва в съобщение на испанската футболна централа.