Испанската футболна федерация обяви първоначална селекция от 15 стадиона за съвместната си кандидатура с Португалия за Световното през 2030 г. От тях ще бъдат избрани 11 за финалния проект.

Те са "Сантяго Бернабеу" и "Уанда Метрополитано" в Мадрид, "Камп Ноу" и "Корнела дел Прат" в Барселона, "Нуево Местая" във Валенсия, "Ла Картуха" в Севиля, "Сан Мамес" в Билбао, "Аноета" в Сан Себастиан, "Ла Роселада" в Малага, "Балаидос" във Виго, "Риасор" в Ла Коруня, "Гран Канария" в Лас Палмас, "Ла Ромареда" в Сарагоса, "Ел Молинон" в Хихон и "Ла Кондомина" в Мурсия.

Засега кандидатурата на Испания и Португалия изглежда най-сериозна за домакинството. И се очертава да е единствената в Европа, след като британската зацикли и се преориентира към Европейско 2028.

Двете латински страни искаха и Мондиала през 2018 г., който отиде при Русия. Техният основен конкурент се очертава да е друга обща кандидатура - от Южна Америка, на Аржентина, Уругвай, Чили и Парагвай. Водещият аргумент тук е, че Уругвай организира първото Световно през 1930 г. и иска да отбележи 100 г., като приеме още едно.

Преди четири години България, Гърция, Румъния и Сърбия също обмисляха подобна кандидатура, като имаше и срещи на футболните ръководители на тези страни, че и на държавници, но този проект изглежда изоставен. 

Решението за домакинството на Световното първенство през 2030-а ще бъде взето след две години.  Мондиалът през 2026 г. бе даден на САЩ, Канада и Мексико.