Германската криминална служба, която разследва пробивите в газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, заяви днес, че има доказателства, че това е саботаж, който е извършен от чужда държава.

Това заключение службите разпространиха до представители на бизнеса, които са засегнати от изтичанията на газ.

„Авторът на саботажа може да е само чужда държава заради високата сложност и цена на извършването на подобен акт“, пишат службите.

Миналата седмица в газопроводите бяха открити множество пробиви. Те са извършени около датския остров Борнхолм. И двете тръби в момента не се ползват . „Северен поток“ 1 не получава вече газ от Русия, а „Северен поток“ 2 така и не бе пуснат в експлоатация заради войната в Украйна. В тръбите обаче има газ. Дания и Швеция също разследват саботажа и обявиха, че пробивите са направени с експлозиви.

Германската Федерална криманална служба предупреждава също така, че се очакват нови подобни саботажи срещу критична инфраструктура в Германия. Атаките може да са срещу газови и електрически преносни мрежи, както и срещу подводен оптичен интернет кабел. Цел представляват и строените в момента терминали за втечнен газ.