Лидерът на "Български възход" Стефан Янев е готов да разговаря с ГЕРБ и дори не изключва възможността партията да участва в правителство. Това стана ясно от думите на Янев пред бТВ.

"Казвал съм многократно - смисълът на политиката е в диалога, търснето на решения. Предложението, което чухме е за създаването на политически борд, надпартиен. Ние ще отговорим реципрочно, ще изпратим наши представители за такъв тип диалог", каза Янев.

На въпрос дали партията би участвала в правителството той каза, че "политиката е изкуството на възможностите".

"След като сме представени в парламента, наше задължение е да участваме във всички възможни формати, за да търсим решение. Ако това решение е правителство - и за това ще работим. Няма да откажем правителство ако се стигне до там. По принцип. От тук нататък много е важно какво е правителството, какви са приоритетите", каза Янев

И допълни, че няма партия, с която не би разговарял.

"С всички бихме могли да водим диалог. Възможностите за съставяне на правителство е друго. Но априори да кажем, че няма да разговаряме с една или друга партия не е сериозно", каза Янев.

Той коментира и темата за изпращането на оръжие в Украйна.

"Ние и в момента изпращаме оръжие в Украйна като бизнес. Има решение на 47-ия парламент да не се прави. Ако търсим ново решение да е в 48-ия парламент. Не виждаме лидерството в ЕС, в България. Когато говорим за война, да говорим за война. Не да слушаме хора, които са виждали само пушка за пейнтбол, да дават акъл за военна стратегия. Ако трябва да бъдем солидарни като европейци, взимаме политическо решение и всички заедно сме в окопите. Ние казваме - там има една война, в която ние сме готови да воюваме до последния украинец. Или си страна във войната, или не си", каза Янев.

И допълни:

"Да си гледаме нашите интереси. От гледна точка на нашия интерес ако ние започнем да го раздаваме какво ще остане за нас? Все пак сме в граничната зона. Нека да бъдем по-умерени и по-внимателни".

Все пак Янев не заяви категорично, че неговата партия няма да подкрепи решение за даване на оръжие. Според него по-важните теми са инфлацията, цените на енергоносителите, бъдещето на българския бизнес.