Т.нар. традиционни партии запазиха мълчание близо два часа след обявяването на резултатите от екзитполовете. Но лидерите на "Възраждане" и "Български възход" - Костадин Костадинов и Стефан Янев, се възползваха от ефирното време, за да говорят надълго за резултата си. Партията на Янев, макар и на ръба, засега влиза в парламента.

"Подкрепяме единствено и само политики, но тези политики, които предлагаме не срещат подкрепа от нито една от другите политически сили. Ще продължаваме да работим за увеличаване на резултата на "Възраждане". Дори да се формира кабинет, той няма да е стабилен. Няма разлика между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", както няма разлика между Бойко Борисов и Кирил Петков, различни имена, едно съдържание", заяви Костадинов.

Което идва да каже - "Възраждане" няма да работи с никого.

На другия полюс е Стефан Янев - очевидно готов да работи с всички.

"Да се води диалог, да се търси взаимодействие по важните за държавата въпроси. На България й е нужно правителство, дали ще бъде експертно, правителство на спасението, или правителство на единството, няма никакво значение. Важното е да работи поне година, за да се стабилизира страната", заяви той.

А каква е червената линия, която "Български възход" си поставя, не стана ясно.

"Има една бариера, и това е защитата на националните интереси. Мястото на партиите е да взаимодействат, а не да се занимават с политически нарцисизъм", посочи Янев по този въпрос.

За пръв път Янев, който бе освободен от редовния кабинет, след като отказа да нарече войната "война", а използва "специална операция" (по Владимир Путин), посочи Русия като "агресор".

"Агресорът е Кремъл, агресорът е Путин, но не е руският народ, не е руската култура", заяви днес изненадващо той. 

 "Въпросът за преговорите с агресора трябва да се води на ниво ЕС с възможност спиране на войната", допълни.

След което разкритикува Съюза.

"Силното лидерство на ЕС липсва. ЕС се държи като второстепенен играч, няма обща визия, не е равнопоставен на масата на преговорите. Нагледали сме се на провалени съюзи, не можем да си позволим този съюз да се провали. Да работим за силна България със силен ЕС", обяви потенциалният нов играч в парламента.

Очаква се от "Продължаваме промяната" да дадат брифинг. ГЕРБ и БСП пазят мълчание, както и "Демократична България". от ДПС говори единствено областният координатор за Кърджали. От "Има такъв народ" също мълчат.