Евродепутатите настояват да бъде обсъдена възможността за създаване на механизъм за „ленд-лийз“ за Украйна.

Призивът се съдържа в проекторезолюция за ескалацията на агресивната война на Русия срещу Украйна. Текстът трябва да бъде гласуван днес следобед от Европейския парламент в Страсбург.

Документът е изработен съвместно от пет парламентарти групи в ЕП – Европейската народна партия (ЕНП), Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ), „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Не участват единствено крайната десница и крайната левица.

От българска страна съавтори са Андрей Ковачев и Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП) и Илхан Кючюк (ДПС/ОЕ).

Програмата Lend-Lease („Заем-наем“) е военна помощ, която САЩ предоставят по време на Втората световна война на СССР и другите си съюзници.Става дума за боеприпаси, техника, храни, стратегически суровини и др.

Парламентът призовава също така колебаещите се страни членки на ЕС да предоставят своя дял от военната помощ за Украйна, за да трае войната по-кратко.

Резолюцията настоява върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел да координира оръжейните доставки за Киев чрез клиринговия механизъм на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), включително чрез инициатива на Съюза за предоставяне на модерни оръжейни системи като танковете „Леопард“. Страните членки трябва незабавно да започнат обучение на украински военни да боравят с тези оръжия.

Същевременно евродепутатите приветстват предложението на Европейската комисия за осми пакет от санкции срещу Русия, който вероятно ще бъде одобрен днес от Съвета на ЕС. Те призовават мерките да бъдат разширени още повече. Така например банките „Газпромбанк“, „Алфа банк“, „Росбанк“, „Тинкоф банк“, „Санкт Петербург банк“, Руската банка за развитие (РБР) и Далекоизточната банка (ДВБ) да бъдат изключени от разплащателната система SWIFT. Също така са необходими по-строги санкции срещу криптосметките и криптовалутите.

Европейските институции и страните от ЕС трябва да засилят натиска върху Кремъл чрез допълнителни пакети от санкции. Сред тях следва да бъдат забрана за внос на всякакви високотехнологични продукти и стратегически стоки.

ЕП иска санкции срещу всички членове на представените в руската Дума партии, заемащи постове в избираеми парламенти на всички нива, включително общински и регионални управи.

Необходимо е страните членки да предотвратяват, разследват и преследват всяко заобикаляне на санкциите. Европейската комисия и съзаконодателите трябва да изготвят бързо законов режим за конфискацията на замразените в резултат на санкциите активи.

Евродепутатите подновяват призива си за незабавно и пълно ембарго върху вруския внос на изкопаеми горива и уран. Тръбопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ трябва да бъдат изцяло изоставени, за да се спре финансирането на военната машина на Владимир Путин с пари на ЕС.

Парламентът иска забрана за закупуването, вноса и износа на титан, алуминий, мед, никел, паладий, родий, необработени и обработени диаманти от Русия или през Русия за ЕС. Същото трябва да важи и за продукти от желязо и стомана с произход Русия или изнесени оттам. Мярката следва да се отнася също за желязната руда и полуфабрикатите.

Освен това евродепутатите са убедени, че взривовете по тръбопроводите на дъното на Балтийско море изобщо не са случайно съвпадение със старта на тръбата, свързваща Норвегия с Полша през Дания. Саботажите показва колко е опасна зависимостта от руските изкопаеми горива.