Украинските войски са освободили още три населени места в Херсонска област - Нововоскресенское, Ноногригоровка и Петропавловка - каза в снощното си обръщение към нацията президентът Володимир Зеленски.

Държавният глава добави, че на заседание на върховното командване са утвърдени планове, които "ще зарадват украинците и ще огорчат окупаторите".

В същото време президентът предупреди украинците да се готвят за "сложна" зима и подчерта, че и Русия прави това. Украинската държава увеличава запасите си от газ и въглища, каза Зеленски.

Данни, публикувани от украинския информационен сайт НВ показват, че в момента Киев контролира 43,2% от Донецка, 28,5% от Запорожка, 17,5% от Херсонска област. Украинското настъпление в Луганска област, която беше изцяло окупирана от Русия започва една сега.

Руският президент Владимир Путин подписа вчера закони  за анексиране на тези области след непризнати от свободния свят "референдуми" за присъединяване към Русия, които окупационните власти проведоха в тях в края на септември.

В днешната си сводка американският институт за изследване на войната отбелязва, че след освобождаването на Харковска област, украинските войски се насочват на юг към Луганска. Руските войски не се успели да ги спрат при естествените прегради - реките Оскол (на украински Оскил) и Северски Донец - и сега вероятно ще се опитат да се укрепят на линията Сватово-Кременная. Ако украинските сили успеят да пробият и нея, ще застрашат Старобелск, руски ключов логистичен център на 50 км източно от Сватово. През Старобелск минават много наземни линии за комуникация, на които разчитат руснаците в Луганска област.

Институтът посочва, че вероятно на руското командване ще се наложи да укрепва едно от направленията на дългия фронт в Източна и Южна Украйна за сметка на друго, което пък ще отваря възможности за нови офанзиви на украинците. 

При отстъплението си в южната Херсонска област руските войски унищожават запасите си от боеприпаси, за да не попаднат те в ръцете на украинските сили, както се случи в Харковска област, съобщава украинското Оперативно командване Юг.

Междувременно, Чехия и Италия подготвят нови доставки на оръжия, включително тежки за Украйна, която е подписала с Германия договор за половин милиард долара за доставки на зенитната система "Ирис-Т", съобщават днес украинските медии. Те се позовават на чешката министърка на отбраната Яна Чернохова и на украинския посланик в Германия Андрий Мелник.

В същото време руските войски обстреляха многоетажни жилищни сгради в град Запорожие с ракети, съобщи тази сутрин в Телеграм областният управител Александър Старух.

Броят на жертвите се уточнява, има хора под развалините след седем попадения на ракети, се казва в съобщението му.