Пленени и изоставени руски танкове, гаубици и бойни превозни средства – бързо изчистени от техните маркери "Z" и пребоядисани с украински кръстове – са насочвани срещу доскорошните си собственици, докато военните на Украйна напредват в източната част на страната.

Така започва анализ на "Уолстрийт джърнъл", в който се разкрива, че най-големият доставчик на оръжие за Украйна е... Русия. 

Светкавичната контраатака на украинските сили в Харковската област в началото на септември завърши с поставянето на стотици руски превозни средства в ръцете на Киев. Руската армия била принудена също да изостави пълни складовете с оръжие при хаотичното си отстъпление.

Част от руската техника била готова за незабавна употреба, а друга сега се ремонтира, за да се върне на фронта. От танкове, превозни средства и оръдия, които са твърде повредени, се вадят отделни части. Най-значимото е, че Русия е оставила след себе си големи количества съветски артилерийски снаряди, които почти са били изчерпани в Украйна.

Това изтегляне помага на украинските сили да превземат части от източната област Донецк, включително град Лиман, и да настъпват още на изток към Луганск. Киев си върна повече от 4000 квадратни мили земя на изток през последния месец, в допълнение към напредъка към Херсон.

Един украински батальон заловил 10 модерни танка Т-80 и пет 152-мм самоходни гаубици 2С5 Гиацинт, след като нахлул в Изюм миналия месец. Това обяснява зам.-началник на щаба Руслан Андрийко.

"Имаме толкова много трофеи, че дори не знаем какво да ги правим", обяснява той. "Започнахме като пехотен батальон, а сега се превръщаме в нещо като механизиран батальон".

Началникът на щаба на украински артилерийски батальон на фронта в Харков разказва, че неговата част сега разполага с четири наскоро "доставени" руски 152-мм самоходни гаубици 2S19 Msta, заедно с произведени в Америка оръдия.

"Руснаците вече нямат предимство в огневата мощ. Разбихме всичките им артилерийски единици, преди да започнем офанзивата, а след това започнахме да напредваме толкова бързо, че те дори нямаха време да заредят танковете си", казва офицерът. "Те просто избягаха и оставиха всичко".

В комбинация с оръжия, взети по време на отстъплението на Русия от Киев и други части на Северна Украйна през април, тези скорошни придобивки превърнаха Москва в най-големия доставчик на тежки оръжия за Украйна, в пъти превъзхождащ дори САЩ и останалите съюзници на Украйна. Разбира се, дяволът е в детайлите - осигурените от Запада оръжия са по-модерни и прецизни.

Украйна е пленила 460 руски бойни танка, 92 самоходни гаубици, 448 бойни машини на пехотата, 195 бронирани бойни машини и 44 реактивни системи за залпов огън, според визуални доказателства, с които разполага компанията в сферата на военните анализи Oryx. Реалният брой вероятно е по-висок.

Русия също е заловила украински оръжия, най-вече в първите дни на войната, когато превзе големи територии от страната. Според Oryx руската армия е грабнала 109 украински танка, 15 самоходни оръдия и 63 бойни машини на пехотата от февруари насам.