Разузнавателните агенции на Съединените щати вярват, че елементи от украинското правителство са организирали атаката с кола бомба край Москва през август, при която беше убита Дария Дугина - дъщеря на видния руски националист Александър Дугин. Това предаде "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на източници от американските тайни служби.

САЩ не са участвали в покушението нито чрез предоставяне на разузнавателна информация, нито чрез каквато и да е друга помощ. Американските служители допълват, че не са знаели предварително за операцията и че биха се противопоставили, ако са били консултирани.

Въпреки че Русия не е отмъстила за убийството, Съединените щати са загрижени, че подобни атаки - макар и с висока символична стойност - имат малко пряко въздействие върху бойното поле. Те биха могли да провокират Москва да извърши собствени удари срещу висши украински служители. Американските представители били разочаровани от липсата на прозрачност от Украйна относно нейните планове на руска земя.

Някои от американците подозират, че Александър Дугин е бил целта на операцията и че извършителите са смятали, че именно той се намира във взривената кола. Източниците на вестника не издават кои елементи от украинското правителство са одобрили мисията, нито дали президентът Володимир Зеленски я е подкрепил. Не се знае и каква е била реакцията на Украйна, когато по тайни канали американците са изразили недоволството си.

Когато бил помолен да коментира твърденията на американските представители, съветникът на украинския президент Михайло Подоляк потвърдил по-ранно изразената теза на Киев - Украйна няма нищо общо с убийството на Дугина.

"Отново ще подчертая, че във военно време всяко убийство в друга страна трябва да носи практическа значимост", обясни Подоляк пред "Ню Йорк Таймс". "Трябва да изпълнява специфична цел, тактическа или стратегическа. Дугина не е тактическа и стратегическа цел за Украйна. Имаме други цели на територията на Украйна. Колаборационисти и други представители на руското командване, които може да носят някаква стойност за тайните ни служби, но не и Дугина".