Гибелта на Даря Дугина - дъщерята на Путиновия идеолог Александър Дугин, прилича на убийството на Сергей Киров на 1 декември 1934 г.

Това пише известната руска журналистка Юлия Латинина в статия в изданието „Новая газета. Европа“.

Киров - партиен секретар на Ленинград, е ликвидиран по заповед на Сталин, тъй като диктаторът се опасявал от популярността му. За убийството обаче са обвинени „враговете на работническата класа“ и веднага започват жестоки репресии, придружени с лишаване от правото на защита на обвиняемите, бързи присъди (предимно смъртни) и незабавното им изпълнение.

Прави впечатление, че почти веднага след гибелта й Даря Дугина е обявена за „сакрална жертва“, пише Латинина. Първи това прави каналът „Незигар“ в „Телеграм“, смятан за близък до Кремъл.

Според „Незигар“ атентатът край село Болшие Вязьоми трябва да стартира „автоимунен процес“ на тотална чистка на предателите и „петата колона“ в Русия.

Малко преди убийството на Дугина каналът пише, че „отчаяната съпротива на атлантико-нацисткия режим в Киев изисква от Русия съществени и кардинални преобразувания“. Заради влошената обстановка на фронта думите на президента Владимир Путин, че „още не сме започнали“, губят своята актуалност, и „ще трябва да започнем“.

В този пост руският лидер е обвинен, че се опитва да управлява така, сякаш няма война, и отразява гледната точка на служителите на силовите структури („силовиките“), които настояват за всеобща мобилизация и тоталитаризъм за „противопоставянето на евроатлантическия Запад“ - независимо дали с или без Путин.

Според Латинина може да бъде констатирано, че заради претърпените загуби в Кремъл са започнали вътрешни борби.

Журналистката изрично подчертава, че не знае кой е убил дъщерята на Александър Дугин.

„Страхувам се обаче, че след това убийство ще последва тотален терор, както след стрелбата на Фани Каплан по Ленин или след убийството на Киров“, предупреждава тя.

Същевременно Латинина допуска, че това е превантивен удар на управляващата клика срещу напиращите към властта още по-твърдолинейни хора в Русия.

Путин трудно може да отговори на нанесените на руската армия удари в Крим. И затова ще отговаря „вътре“, т.е. там, където това е по-лесно.