Украйна постигна нови големи успехи в Донецк, Харков и Херсон, отбелязва Институтът за изследване на войната в анализ за 2 октомври.

Украинските сили освободиха Торске на североизток от Лиман и продължават да бомбардират изтеглилите се руски окупатори в Кремина, Донецк. Руснаците трудно ще получат подкрепления, след като бе отцепена ключовата магистрала, свързваща Сватове с Кремина.  

Междувременно украинците продължават своята кампания на изток от Купянск и вчера са освободили харковския град Кишаривка.

Месеци наред Киев заплашваше агресора с контраофанзива в Херсон. На 2 октомври бе постигнат значителен пробив в руските отбранителни линии на север от града и в рамките на часове бяха освободени Золотая Балка и Хрешченивка. Президентът Володимир Зеленски обяви, че под контрол на украинските войски са паднали също Арханхелски и Миролюбивка.

Руснаците продължиха с безплодните си опити да превземат Бахмут. Все повече нараства недоволството сред руските блогъри в сферата на отбраната заради упорството в настъплението, докато украинците постигат победи в Харков, Херсон и Донецк. 

ISW: Ето как Кадиров и Пригожин неволно подкопават Путин

Институтът за изследване на войната отделя голямо място в анализа си за критиките на чеченския лидер Рамзан Кадиров и шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин срещу руската армия. На 1 октомври Кадиров публикува коментар в "Телеграм", в който осъди командирите за загубата на Лиман и призова Русия да си върне териториите чрез всички налични средства, включително с употребата на ядрено оръжие с малка мощност. Пригожин повтори критиките на Кадиров към руското военно ръководство.

Кадиров и Пригожин са сред т.нар. ​​силоваци – хора със значима власт и пряк достъп до вътрешния кръг на Путин. Изявленията им от 1 октомври оказаха дълбок ефект върху руското информационно пространство. Заедно те разбиха наратива на Кремъл, който се опитваше да смекчи удара от поражението около Лиман и да празнува анексирането на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие.

Въпреки че критикуваха неправилната мобилизация на някои руски граждани, държавните медии до голяма степен изразяваха надежда, че новомобилизираните мъже ще помогнат на Русия да проведе успешни контраатаки в близко бъдеще. След критиките на Кадиров и Пригожин се отпуши вълна от недоволство сред руските пропагандни предавания и военните блогъри. Според експертите от Института за изследване на войната коментарите на силоваците вероятно публично подкопават имиджа на Путин.

Западни военни специалисти съобщиха, че Путин е вземал оперативни военни решения в Украйна. Той изрично е забранил изтеглянето от Херсон. Президентът може би лично носи вина и за решението не само да не се подсили Лиман, но и да не се позволи на войниците да го напуснат.