Руски дипломат ветеран в ООН в Женева каза днес, че е подал оставка, преди да изпрати остро писмо до чуждестранни колеги, в което критикува „агресивната война, разгърната от руския президент Владимир Путин в Украйна", предаде Асошиейтед прес.

41-годишният Борис Бондарев е потвърдил оставката си в писмо до агенцията, изпратено днес сутринта, след като дипломатически служител е предал англоезичното му изявление на АП.

„За двадесет години от моята дипломатическа кариера съм виждал различни завои на външната ни политика, но никога не съм се срамувал толкова от страната си, както след 24 февруари тази година“, пише той, споменавайки датата на руското нахлуване в Украйна.

Оставката представлява рядко – ако не и безпрецедентно – публично признание на недоволството от руската война в Украйна сред руския дипломатически корпус, коментира АП. Тя идва в момент, когато правителството на Путин потиска несъгласието с нашествието и разказите, които противоречат на официалната правителствена линия за „специалната военна операция“.

"Агресивната война, започната от Путин срещу Украйна, а всъщност - срещу целия западен свят, е не само престъпление срещу украинския народ, но и може би най-тежкото престъпление срещу народа на Русия, с удебелена буква Z, зачеркваща всички надежди и перспективи за благоденстващо и свободно общество в нашата страна“, пише Бондарев, визирайки използването на латинската буква „Z“ като символ на подкрепа за войната на Русия в Украйна.

В телефонен разговор с АП Бондарев – дипломатически съветник по Конференцията по разоръжаване в Женева след диломатически постове в Камбоджа и Монголия, е потвърдил, че е подал оставката си в писмо, адресирано до посланик Генадий Гатилов.

„Нетърпимо е това, което моето правителство прави сега“, е казал Бондарев пред АП. „Като държавен служител трябва да нося част от отговорността за това. И не искам да правя това."

Той е казал, че все още не е получил никаква реакция от руски представители, но е добавил:

„Притеснен ли съм от възможната реакция от Москва? Трябва да съм загрижен за това."

Дипломатът е казал също, че не планира да напуска Женева и че е изразявал неодобрението си към войната пред свои руски колеги.

„Някои казаха: „Всички не са съгласни, но трябва да продължим да работим“, докато други отговориха: „Млъкни и спри да разпространяваш това лошо влияние – особено сред по-младите дипломати“, си е спомнил той. „Не всички руски дипломати са подпалвачи на войни. Те са разумни, но трябва да държат устите си затворени.”

В изявлението си, което Бондарев казал, че е изпратил по имейл до близо 40 дипломати, той пише,  че тези, които са замислили войната, „искат само едно нещо – да останат на власт завинаги, да живеят в помпозни безвкусни дворци, да плават на яхти, сравними по тонаж и цена с целия руски флот, и да се ползват с неограничена власт и пълна безнаказаност".

Той критикува също нарастващите по думите му „лъжи и непрофесионализъм“ в руското външно министерство и визира специално външния министър Сергей Лавров.

„За 18 години той (Лавров) се превърна от професионален и образован интелектуалец... до човек, който непрекъснато излъчва противоречиви изявления и заплашва света с ядрени оръжия! - пише Бондарев. - Днес (руското) министерство на външните работи не се занимава с дипломация. Всичко е свързано с разпалване на война, лъжи и омраза.”

Хилер Нойер, изпълнителен директор на групата за застъпничество "Ю Ен Уоч", публикува в Туитър копие от писмото на Бондарев и написа: „Борис Бондарев е герой“.

„Бондарев трябва да бъде поканен да говори в Давос тази седмица“, добави той, имайки предвид годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. „САЩ, Обединеното кралство и Европейският съюз трябва да поведат свободния свят в създаването на програма за насърчаване на повече руски дипломати да последват (примера на Бондарев - б.р.) и да напуснат, като осигуряват защита, финансова сигурност и презаселване на дипломатите и техните семейства".