Лидерът на "Български въход" Стефан Янев публично осъди действията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вчера Костадинов се опита да изгони репортер от пресклуба на БТА и си позволи обидни и по-важното - неверни квалификаци спрямо някои медии, сред които и Клуб Z.

Ето каква публикация се появи на фейсбук страницата на "Български възход":

Стефан Янев: “Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш.” - казва Волтер*.

Подкрепям стремежа на журналистите към високи професионални стандарти, независимо от позициите, които защитават. Категорично се противопоставям на намесата на политиците в работата на независимите медии."

Съпредседателят на "Зелено движение" и член на председателския съвет на "Демократична България" Владислав Панев също коментира темата:

:

"Като бивш журналист смятам поведението на Костадинов днес за отвратително. Не можеш да гониш журналисти от официална пресконференция. Но пък този човек иска да отваря лагера в Белене за инакомислещите. Така че няма какво да ни учудва".

---

* Автор на сентенцията не е Волтер. Тя за първи път е изразена от биографа на френския писател Евелин Беатрис Хол в книгата ѝ "Приятелите на Волтер". Чрез тази мисъл Хол се опитва да представи нагласата на философа към свободата на словото.