Кой може да спре лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, известен с неспирния поток на мисълта (и устата), да говори? Оказва се - "Дневник", "Капитал", "Клуб Z" и "Медиапул". Тези четири медии "напуснаха" Костадинов от собствената му следизборна пресконференция днес, която трябваше да се проведе в Българска телеграфна агенция (БТА), но вместо това се разигра като сценка с елементи на монолог и надвикване - на стълбището пред сградата.

И така, пресконференцията беше обявена за 10 ч. в пресклуба на обществената БТА, достъп до който имат всички медии. 

"Има ли представители на "Капитал", на "Дневник", на "Клуб Z", на "Медиапул" - финансираните от фондация "Америка за България" чужди медии?! Има ли представители тук сред вас?!", викна обаче лидерът, незаел мястото си, на което може да говори и съответно да отговаря на журналистически въпроси, а представителите на медиите се скупчиха около него.

"Нека да изчакаме да напуснат и тогава", разпореди се в държавната сграда Костадинов.

А в това време колегите от "Дневник" кротко излъчваха на живо волезаявлението му насред залата и скупчените журналисти.

- Г-н Костадинов, не може заради една медия да провалите цялата пресконференция? А другите? - обади се журналистка.

"Може. Може и ще ви кажа защо! Защото е крайно време вече да има един морал в общественото общуване, в общуването между партиите и медиите. Няма да погазваме морала и принципите си!" - заяви партийният лидер, който очевидно охотно да разговаря пред представители и на медии, известни със съчиняването на "новини", клеветнически кампании и пр. "морални и принципни" неща.

"Капитал", "Дневник", "Клуб Z", "Медиапул" не са медии. Това са американски радиоточки! Те са едностранчиви, те са жълти. От тази гледна точка, моралът ми като гражданин, като политик, не ми позволява да споделям каквото и да е било с тях. Изключително много уважавам българските медии, за нас няма неудобни въпроси", продължи да громи варненският политик.

След което Костадинов и съпровождащите го съратници демонстративно си тръгнаха, напускайки пресклуба на БТА. А медиите тръгнаха подире му, чакайки отговори на незначителни въпроси като какво ще прави четвъртата политическа сила в парламента. Вече освободен от оковите на залата за пресконференции, Костадинов застана на най-горното стъпало в готовност да споделя. "Дневник" все така кротко си излъчваше "живото". Журналисти атакуваха Костадинов - че БТА е държавна сграда с достъп на всички медии до нея. Тоест, ако ще има фейсконтрол, защо не е свикал пресконференцията си в партийната централа. "Очевидно другия път ще трябва...", отвърна лидерът и добави, че гражданите щели да чуят от фейсбук канала на партията му какво имало да каже началството й.

И диалогът продължи в следния дух:

- Там не можем да задаваме въпроси, г-н Костадинов. Значи ще продължите традицията на г-н Бойко Борисов?

- Не, не, не, в никакъв случай, напротив. Поканете ме във вашето предаване и ще дойда, няма никакъв проблем. (...) Много пъти са коментирани медиите на Пеевски, същите са като тези на Прокопиев. Едностранчиви и заблуждават.

- Да, но не гоните медиите на Пеевски от пресконференцията...

На този фон лидерът на партията, похарчила най-много средства за медийно отразяване на кампанията си, анонсира за пореден път законопроекта си за "чуждите агенти", където "напусналите" го медии трябвало да бъдат вкарани (апропо, "Америка за България" обявява, в т.ч. на сайта си, всички проекти, които финансира). Ето, законопроектът бил издържан в най-добрите американски традиции - както например американците спрели прокремълската Russia Today - даде пример лидерът.

Иначе по въпроса с това какво все пак ще прави "Възраждане", Костадинов затвърди вече казаното в тв студиата от изборната нощ: "Винаги сме казвали, че единственият мандат, който "Възраждане" ще подкрепи, е мандатът на "Възраждане".