Как Европа ще плаща газа от Русия - с евро, долари или с рубли? През последните дни излезе информация, че Германия и Италия са се договорили да плащат за руски газ на „Газпром“ в рубли и няма да им спрат доставките. Това не отговаря на истината.

В края на май предстоят плащанията на най-големите клиенти в Европа на „Газпром“, които са в Германия и Италия. Немските „Унипер“ и RWE, и италианската ENI обявиха, че са намерили механизъм, с който да продължат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите. Този механизъм включва отварянето на две сметки в „Газпромбанк“. Едната в евро или долари и втората - в рубли. Клиентът ще си плати в договорената валута газа в първата сметка, а „Газпромбанк“ ще конвертира парите в рубли чрез втората сметка. Според енергийните концерни така те ще са спазили санкциите.

Но не и според Брюксел. ЕК изрично посочи, че за да е легален този начин на плащане, „Газпром“ трябва писмено да се съгласи, че с получаване на еврото или доларите, плащането е извършено и клиентът няма отношение към по-нататъшния път на парите му. Дали Москва ще направи това за италианските и германските си клиенти, не е ясно. Русия не е дала мнение по въпроса. На България, Полша и Финландия това вече бе обаче отказано.

ЕК уточни по тази причина отново препоръките си.

Отваряне на сметка в рубли в „Газпромбанк“ нарушава санкциите, заяви ясно Еврокомисията.

Уточняването се наложи, след като страните-членки и компаниите от седмици настояват за по-ясни критерии. В уточнението Брюксел отново повтаря, че няма проблем да се отвори сметка в евро или долари в посочена от продавача банка – в случая „Газпромбанк“. Но е проблематично отварянето на сметка в рубли.

Защо?

Ако "Газпром" каже, че плащането е завършено, чак когато получи парите си за газа от "Газпромбанк" в рубли, то имаме нарушаване на санкциите по няколко възможни начина. Конвертирането може да трае и със седмици, ако "Газпромбанк" реши да забави купуването на рубли, което де факто може да се тълкува като даване на пари назаем на санкционирана икономика. Банката може да конвертира чрез други руски банки, които обаче са под санкции.  Тогава това ще е влагане на пари в санкционирани банки и също е срещу правилата на ЕС. Единственият начин това да се избегне е, "Газпром" да се съгласи, че още с превеждането на пари във валутната сметка, договорът е изпълнен и плащането е извършено.

Какво се случи досега?

Финландия бе последната държава с падеж за плащане на руския газ. Тя плати в долари, както е по договор, „Газпром“ отказа да приеме валутата и спря подаването на газ към страната. Финландия заяви, че ще се отнесе към арбитражен съд. 

Съвсем не така твърдо заяви, че ще действа френската Engie, която трябва да плати тази седмица.

„Вече преговаряхме с „Газпром“ да платим в евро и засега те изглеждат съгласни с това“, заявиха от компанията.

Французите отказват да кажат дали плащането ще се извърши чрез „Газпромбанк“.

Италианската ENI реши да отвори две сметки в „Газпромбанк“ – една в евро и една в рубли. Уточнението от Брюксел обаче ще попречи на това намерение, ако те не искат да нарушат санкциите.

Германската Uniper също е отворила валутна сметка в руската банка, но не уточнява дали има и втора такава, в рубли. От коментари в медиите става ясно обаче, че германските фирми смятат да ползват същия подход като италианците. Досега не беше ясно дали Москва ще приеме плащанията им за извършени, когато постъпи валутата или ще каже, че газът е платен, едва когато „Газпром“ е получил рубли. Сега към тази неяснота се прибавя и мнението на Брюксел, който уточни, че в ЕС извършено крайно плащане в рубли ще се брои за нарушение. И германските фирми, и френската и италианската трябва да платят за газа в края на май, като точна дата не е уточнена.

България и Полша бяха първите държави с падеж за плащане и двете членки отказаха да платят в рубли, а преведоха парите в договорената валута. „Газпром“ отказа да приеме това за извършено плащане и спря газа и към двете еврочленки.

В края на март Владимир Путин издаде декрет, с който задължава клиентите на „Газпром“ да плащат в рубли.. В декрета изрично се уточнява, че плащането ще се смята за завършено, когато платената във валута сума бъде конвертирана в рубли и я получи „Газпром“. За целта Путин препоръча на клиентите да си отворят две сметки – във валута и в руската парична единица.

Кой ще отстъпи в този спор – Русия, която има нужда от големите клиенти, или ЕС, под натиска на същите тези големи клиенти, предстои да се види.

За Путин неясната ситуация е само от полза. Тя е причина за задържане на високи цени на газа и за раздори в ЕС.