Ако има малко здрав разум, след месец "ритуално говорете и ритуални танци" ще има ново правителство. Това смята проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет и бивш вицепремиер в Тройната коалиция (2005-2009 г.).

"То вероятно няма да се нарича коалиция, а програмни, за спасение от някого и т.н. ще намерят как, това е политическо говорене. Оптимист съм, че ще бъде съставено правителство, но ще трябва малко време, за да се вземе завоят", отбеляза той в ефира на БНР.

Защо според него партиите ще влязат в правителство, подкрепяно от ГЕРБ и ДПС?

"Партиите ще приемат, защото обратното ще доведе до нови избори, а направилите така партии - ще бъдат наказани по начина, по който беше наказан "Има такъв народ". Тези, които могат, ако не направят правителство, ще си платят цената."

Ключово обаче е как тези партии - видно бившите управляващи - ще направя това, без да излезе, че са променили своите позиции.

"Такива формули ще се намерят, ще започне зимата, ще трябва да се приема бюджет и т.н. ", маха с ръка Вълчев.

Това ще е сериозно предизвикателство особено за ПП, които са възникнали като "отрицание на Бойко Борисов и ГЕРБ". Но подкрепата за бюджета и предстоящите законопроекти, които новото Народно събрание все пак има някакво време да разгледа, ще ни каже кои партии могат да съставят правителство, подсказа професорът.