Жълтите павета пред Народното събрани ще бъдат пренаредени, увери за пореден път кметицата на София Йорданка Фандъкова по време на редовното заседание на СОС.

А фирмата - "Трейс Груп Холд" АД - ще бъде глобена за близо два милион и ще поправи всичко за своя сметка.

"Компромиси с никой от изпълнителите, никой по вериагата - от проектанта, през надзора, до изпълнителя - няма да бъде направен. В договора, който имаме с изпълнителя, са заложени санкции в размер на 830 000 лв. - санкции за некачествено изпълнение. Разбира се, там има и сериозни санкции за забавяне. Тези санкции могат да бъдат наложени, когато приключи изпълнението", отбеляза тя.

Фирмата си призна грешката с нареждането на паветата - по "старата" технология от преди век. А по-късно стана ясно, че въпреки увереността на Фандъкова, че това никога не се е случвало, работник наистина е счупил поне едно от паветата, които са историческа ценност.

Кметицата все пак показа документи с наложените санкции на фирмата, които включват 100 000 лв за павето, глоби за некачествено изпълнение и глоби за закъснение. Общо стойността на ремонта е 17 млн. лв. Фандъкова подчерта, че Столична община редовно налага санкции по договори в размери на стотици хиляди лева.

"Те го знаят отлично и моля да не се правят внушения за това, че някой ще бъде пощаден", отсече тя.