Работник е трошал жълто паве по време на ремонта на знаковия бул. "Цар Освободител" в столицата. Това сочат кадри, публикувани от гражданската организация "Спаси София".

Жълтите павета са урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност - по предложение на Столична община и СОС. Въпреки критиките обаче, Фандъкова твърдеше, че павета не са чупени по време на злополучния ремонт, който трябва да бъде (както обикновено) доремонтиран.

Столична община ще наложи глоба от 100 000 лв за счупеното паве на фирмата, отговаряща за ремонта, който в цялата конкретна част на центъра на София струва 19,9 млн. лв. с ДДС. "Трейс Груп Холд" само преди дни признаха, че не са поставили паветата по подходяща технология, след като те бързо се разместиха от трафика пред парламента.

"Наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство."

Столична община обаче продължава да работи с фирмата.

От "Спаси София" смятат, че трябва да се наложи "максимална" глоба (5% от целия договор) и да се разтрогне договорът.

"Ние никога нямаше да допуснем жълтите павета варварски да се унищожават! Ще забраним всеки с теслата да се упражнява върху софийските павета. Планираме в Германия да обучим бригада за редене на паваж от десетина човека, които да работят на минимум 5 г. договор с Общината, на добра заплата", пишат активистите.