Гоненето на журналисти е сред най-долнопробните трикове за привличане на вниманието. Това написа водачът на листата на "Демократична България" Ивайло Мирчев в личната си фейсбук страница снощи по повод демонстрацията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Разбирам, че на г-н Копейкин не му е приятно медии да го държат отговорен за думите и делата му. Медиите обаче затова съществуват и неслучайно са наричани “четвъртата власт”. Политик, който гони медии от пресконференция, сам реже клона, на който седи не само той самият, а цялата система на демократично представителство."

Днес самата "Демократична България" разпространи официалната си позиция по повод нападките, които лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов си позволи към определени медии, включително Клуб Z.

В позицията се изтъква, че тече опасен процес, при който монолозите от "джипката" или "дивана" и пропагандните послания в контролирана среда изместват журналистическия и граждански контрол върху политиците. Това води до апатични негласуващи граждани и възход на популизма.

Изтъква се, че ако подобни прояви като тази на Костадинов остават без реакция, страната е на крачка от връщането към тоталитарната цензура и властовия произвол.

Медийният регулатор

Малко по-късно през деня и от Съвета за електронни медии излязоха с позиция.

"Съветът за електронни медии за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите", се посочва в нея.

От медийния регулатор допълват:

"Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото.

Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото".

А ето и пълния текст на позицията на "Демократична България":

Позиция на Демократична България за недопустимото отношение към медиите от страна на определени политици:

В България тече опасен процес – на бавна делегитимация на демократичните институции и политическия дебат. Вместо постоянен журналистически и граждански контрол върху работата на народните представители и управляващите, към публиката тече нескончаем монолог от джипката или от дивана, излъчват се пропагандни послания в контролирана среда и сред незаслужен медиен комфорт.

Резултатът се вижда: апатични негласуващи граждани, поредица от парламентарни кризи и възход на елементарния - и опасен - популизъм.

Естественото продължение на този процес видяхме вчера, когато "Възраждане" бойкотираха собствената си пресконференция под предлог, че не им харесват част от присъстващите медии. От “Демократична България” категорично осъждаме подобно недопустимо за политици поведение и напомняме на г-н Костадинов и неговите придружители, че политиците и народните представители винаги дължат на обществото отговори, а диалогът с обществото минава и през медиите.

Напомняме също, че БТА е националната телеграфна агенция на България, обявените в нея събития са отворени за представители на всички медии и никой политик, още по-малко действащ, не може да има претенции кой да му задава въпроси и кой – не. Ако като общество допускаме без реакция  подобно погазване на демократичните принципи, ние сме само на крачка от връщането към тоталитарната цензура и властови произвол.

Призоваваме всички политически сили да осъдят действията и поведението на "Възраждане". Призоваваме и всички журналисти към солидарност с техните колегите. Ограничаването на медии заради критики към хора във властта е практика на тоталитарните режими, която няма и не може да има мясно в европейска и демократична държава като България.