Без никаква изненада: лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново няма да е депутат. По собствено желание. Борисов, който бе избран от две листи - в Пловдив и в софийския 25 МИР, е подал заявление, че не желае да влиза от нито една от двата района.

Това е рецидив за лидера на ГЕРБ, който традиционно повежда тези две листи и също така традиционно после се отказва да заеме депутатска банка.

Единственият път, в който Борисов влезе в парламента като народен представител (а не като министър-председател, въпреки че като такъв също не идваше в НС за парламентарен контрол, неизменно извиняван от председателите от ГЕРБ), бе по време на правителството на Пламен Орешарски. Тогава ГЕРБ бе в опозиция. Партийният лидер и депутат обаче идва на работа в НС кратко време и после просто престана да го прави, без да напуска парламента официално.

Отказ, както Клуб Z писа вчера, е депозирал и бившият министър на транспорта Николай Събев. Той бе избран от Русе, с листата на "Продължаваме промяната", чийто министър и беше. Собственикът на "Еконт" обаче бе критикуван не само заради работата си, а и заради вечното си отсъствие, като се очакваше дори да не влезе в предизборната надпревара.

Любопитно е какво се случва в Ловеч. Там цели двама новоизбрани депутати от листата на ГЕРБ - Иван Миховски и Иван Грънчаров, изведнъж са се отказали от местата си, въпреки натрупаните преференции. Отказът, както е видно от протоколите от вота, е в полза на Георг Георгиев.

Водач на листата в Ловеч бе Николай Нанков, бивш министър на регионалното развитие, "понижен" в зам.-министър след трагедията с автобуса край Своге, а Георгиев бе втори. Георг Георгиев за последно бе зам.-министър на външните работи - при Екатерина Захариева, лидер на младежката фракция на ГЕРБ, а в 47-мия парламент не влезе. По време на предизборната кампания около него се заговори заради сватбата му - с кум Бойко Борисов.

Миховски и Грънчаров бяха поставени съответно под номерата три и пет в листата. Според официалните данни на ЦИК Георгиев е получил "цели" 295 преференции, или 2,28% от тези за листата. Миховски обаче има 1457 лични гласа, или 11,27%, а Грънаров - 1223 преференции, равняващи се на 9,46 на сто. За пренареждане в листата са нужни 7% индивидуална подкрепа от всички гласове за нея. Лидерът най-често е бетониран заради липсата на преференциално гласуване, което прелива гласовете автоматично за него, а и в случая Нанков така или иначе има и най-голям брой лични гласове.

В Ловеч ГЕРБ получава два мандата. С други думи, влизат Нанков и пренаредилия листата Миховски, който измества Георгиев и неговите 295 преференции. Това би оставило бившия зам.-министър на ГЕРБ извън парламента. Миховски, както стана ясно обаче, се е отказал от депутатстването. Той бе кандидат на ГЕРБ за кмет на община Троян през 2019 г., но загуби от неизменната кметица Донка Михайлова. Какви са мотивите му да се откаже от парламента сега, на този етап остават неясни.

Грънчаров пък е кмет на Луковит и нямало да се разделя с поста за място в парламента.