"Само за два месеца успяхме да постигнем пълна диверсификация на източниците и на маршрутите на природен газ след старта на Интерконектора Гърция-България."

Това са заявили днес пред работодателските организации представители на служебното правителство. В срещата са участвали министър-председателят Гълъб Донев, и вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов и министрите Росица Велкова, Никола Стоянов и Александър Пулев. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Не е ясно какво точно имат предвид пред "постигането на пълна диверсификация" от правителството. В момента България получава различни доставки, единствено и само благодарение на едноличния отказ на "Газпром" да изпълнява своя дългосрочен договор с "Булгаргаз". Именно подновяване на тези доставки опитва да договори сега служебният кабинет,  но "Газпром" отказа да отговори. Интерконекторната връзка пък едва ли може да се припише като заслуга на този служебен кабинет. 

Днес, според съобщението на властта, премиерът Донев е изразил надежда, че "вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов и министрите Росица Велкова, Никола Стоянов и Александър Пулев."

"Продължаваме програмата за компенсация на небитовите потребители, работим и по механизъм, който да гарантира на гражданите енергийна сигурност през следващите месеци", обявил днес Донев. 

Припомняме, че цената на газа падна за потребителите през октомври с 30%, благодарение на газовата връзка с Гърция. 

Донев изтъкнал още, че България, Европа и светът се намират в безпрецедентна криза в следствие на войната в Украйна, която е причина за високите цени на енергоносителите и първите признаци на глобална рецесия.

"В този контекст е важно да имаме адекватни планове за стабилност и развитие на икономиката ни, да търсим алтернативни източници на доставки и за излизане на допълнителни пазари, извън традиционните."

От своя страна работодателите похвалили правителството за добрата комуникация по между им и приветствали решението да се продължи програмата за компенсации за високите цени на електричеството. България на практика субсидира всички цени над 250 лв. за мегаватчас.