"Продължаваме промяната" ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ. Това заяви Асен Василев, като поясни, че това е единодушно решение на националния съвет на партията.

Той припомни, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", които свалиха правителството на Кирил Петков, сега имат 130 депутати и могат да съставят кабинет. И допълни, че българският народ се е произнесъл кой трябва да състави правителство и е безотговорно да се загърбва вотът на българските гласоподаватели.

"Няма да влезем в коалицията на кражбата", заяви Василев.

Той поясни, че няма да отидат на разговори с ГЕРБ. А ако се стигне до втори мандат, който е техен, това ще бъде обсъдено от органите на партията.

"Надяваме се ГЕРБ да успеят да съставят кабинет - те са опитни, както казват", посочи Василев.

Преди няколко дни от ГЕРБ предложиха разговори на всички партии с цел съставяне на правителство.

"Нашата дефиниция е евроатлантическо правителство без корупция", каза Кирил Петков.

И допълни, че не очаква да има разцепление в парламентарната група.

На въпрос от Клуб Z, че макар да отказват коалиция, по много теми "Продължаваме промяната" ще гласува заедно с ГЕРБ, Асен Василев отговори:

"ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" имат 130 депутати. Пълно мнозинство. Отговорност на тази коалиция е да излъчи правителство".

Според него не трябва да се купуват нови самолети F-16, преди да дойдат първите. Той определи това като безотговорно поведение.

Кирил Петков пък припомни, че "Има такъв народ" са влезли в политиката да свалят ГЕРБ, но са гласували заедно с ГЕРБ и затова са загубили доверие. А "Продължаваме промяната" се придържа към предизборните си обещания и когато е била в управлението, и сега, когато е опозиция.

"Има доста министри, чието поведение е странно."

Това казва Василев, отговаряйки на друг въпрос на Клуб Z - дали допускат вариант служебното правителство да остане редовно. Той даде пример с министъра на енергетиката.

Според Василев обаче предсрочни избори не са добри за България.

Петков каза, че "Продължаваме промяната" ще подкрепи предложението на "Демократична България" за решение на парламента да изпращаме оръжие на Украйна.

Петков изброи няколко приоритета, по които изрично подчерта, че ще се работи само в рамките на парламента и неговите комисии. Сред тях са приемане на закон за антикорупционната комисия с разследващи функции, въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари на 860 лв., увеличаване на пенсиите с 20%, нова дефиниция за енергийна бедност.