Главният прокурор Иван Гешев отговори днес на журналистически въпрос - възможно ли е да е заложник на политическата ситуация, за да се състави коалиционно правителство, минаващо през махането му от поста.

"Няма основание за моето отстраняване и това се видя на изслушването във ВССкоето беше много забавно."

Гешев дори разкри, че му се обадила 10-годишната му дъщеря и казала:

"Тате, гледам ви от два часа, много е смешно."

(Всъщност, истината е, че чрез "процедурни правила" ВСС парира възможноста поведението на главният прокурор изобщо да бъде дебатирано покрай някои от най-щекотливите теми - т. нар. афера "Жоси", случаите с Емилиян Гебрев и Елена Йончева и пр. - бел. ред на Клуб Z)

Той говори на събитие на фондация "Ханс Зайдел" в Бургас.

Гешев бе уверен, че е явно, че това няма как да стане (предсрочното прекратяване на мандата му, б.р.), защото няма основания. А единственият начин да се осъществи законово бил - Велико народно събрание и промени в конституцията.

Но това пък е...

"Смешно е, защото политици, които говорят за върховенство на закона, за права на човека и какво ли не, явно нарушават същите тези принципи, тъй като принципът на разделение на властите едва ли може да се съвмести с това - като лично не харесваш някой, искаш да го отстраниш: председател на ВКС, на ВАС или главен прокурор.

"Тъжно е, защото това показва липса на държава", каза още Гешев.

Той обича да казва, че не е политик, но посочи важните според него приоритети пред политиците, а не да се занимават с оставката му: "войната, галопиращата инфлация, миграционният натиск, изобщо икономиката – газът, ще има ли топло".

А в желанието да го отстранят, каза че се му се иска да се надява да няма и нелегитимни цели (после посочи - "някой да е взел бонбони"), въпреки че се съмнявал.

След което направи аналогия - че размяната му като политическа монета е едно и също с интересите на българските граждани:

"Интересите не българските граждани са разменна монета - търговия, търгашество! - за решаване на някакви лични конюнктурни или други проблеми."

Някой от присъстващите го попита и дали няма да влезе в политиката да оправи държавата. Той каза, че "как да отговори - като е главен прокурор"...

Иначе Гешев дръпна познатата реч, в която обвърза последните ужасяващи катастрофи със закриването на спецпрокуратурата. Паралелът е през това, че заради закритата спецпрокуратура вече нямало успехи срещу наркотиците (вчера при съвместната операция на ГДБОП, ДАНС и Агенция „Митници" МВР се похвали с 80 кг заловена марихуана, б.р.). И така дрогираните водачи вече са пандемия.

От думите му конкретно стана ясно, че за с случая в Шумен - с куп мистерии около сина на местен бизнесмен, който уби момиче, вече има две разследвания - едното за същинската катастрофа, друго - за мистериозния начин, по който се подпали колата на извършителя на паркинга на МВР.