Интерконекторът между България и Гърция е добре дошла стъпка по пътя къв енергийния съюз, който трябва най-накрая да се превърне в реалност.

Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в Прага.

Тя участва в неформалната среща на върха на ръководителите на страните от ЕС. Срещата на Мецола с тях бе първа точка от дневния ред.

Таванът на цените на газа се очаква да бъде главна тема на форума. За таван призоваха и евродепутатите.

Според Мецола настоящата смесица от често несъвместими мерки на национално ниво не е устойчива в средносрочен и дългосрочен план.

„Не можем да наддаваме един връз друг. Има много енергийни компании, включително държавни, които трупат големи печалби с тази спекула на пазара“, каза тя.

И настоя свръхпечалбите да бъдат пренасочени за облекчаване на ситуацията на домакинствата и малките и средните предприятия (МСП), които се борят с постоянно покачващите се сметки.

Мецола поиска също така България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген. Само така ЕС ще запази доверието в себе си, категорична бе тя. Украйна и Молдова трябва да продължат по пътя на евроинтеграцията. Съюзът трябва да се подготви за разширяването си към Западните Балкани и Грузия.

Евродепутатите поискаха преди два дни по време на дебат България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство за свободно движение. Според мнозина от тях двете страни несправедливо са извън Шенген вече 11 години.