"Челси" вече е собственост на консорциума, начело на който е американският бизнесмен Тод Боули. Сделката на стойност 5,2 млрд. долара (4,25 млрд. паунда) получи одобрения от Висшата лига и правителството на Великобритания, така новите собственици са официализирани като такива, предаде Би Би Си.

До обявяване на клуба за продажба се стигна, след като британското правителство наложи санкции на Роман Абрамович, считан за един от най-приближените олигарси на Владимир Путин.

Той обяви в ранната пролет, че се разделя с "Челси", който по негово време от по-скоро среден клуб в Англия се превърна в световен гранд. Нататък целта на управляващите в Обединеното кралство бе да не получи парите. Сега 2,5 млрд. паунда ще отидат за благотворителност, а останалите до 4,25 млрд. са първоначална инвестиция в тима.

Банка разгледа офертите и одобри тази на Боули, който е съсобственик на бейзболния "Лос Анджелис Доджърс".

Негов партньор в начинанието отново е съдружникът му в "Доджърс" Марк Уолтър. В консорциума влизат още инвестиционната компания Clearlake Capital и швейцарският милиардер Ханс-Йорг Вайс. Още през март - дори преди Роман Абрамович официално да бе обявил продажбата, последният заяви пред медия в родината си, че е фаворит за "Челси", след като клубът му е бил предложен.