Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников призова руските военнослужещи да спасят страната си от трагедия, а армията от унижение, докато имат време, предаде украинската инормационна агенция УНИАН.

Военната телевизия на Украйна излъчи обръщението на Резников, докато войските на Киев продължават успешните си контранастъпателни действия срещу руските сили по южния и източния фронт. В последните си репортажи от бойното поле световните медии отбелязват дезорганизацията на руската армия, ниския боен дух и лошата дисциплина сред войниците ѝ в Украйна.

„Обръщам се към войниците и матросите. Сержантите и старшините. Мичманите, офицерите. Генералите и адмиралите от руската армия. Не греша. Говоря за руската армия", каза Резников.

"На първо място думите ми са отправени към офицерите и командването. Защото вие вземате решенията. Няма да засягам текущата ситуация на фронта. Вие вече я знаете. Нека поговорим какво ще се случи по-нататък. За вашето бъдеще. Все пак сигурно мислите за това."

По думите му държавното ръководство на Русия е измамило и предало своята армия, изпращайки хора на смърт заради фантазиите и фалшивите цели на Владимир Путин.

"Бяхте измамени и предадени. Беше ви обещана лесна разходка, но ви изпратиха в капан. Плащате с кръв за нечии фантазии и фалшиви цели", каза Резников. "Сега те не ви слушат. Защото да ви послушат сега, означава да признаят грешки. Но в Москва не харесват истината, за тях е по-лесно да разкажат как героично сте загинали в битката с измислените орди на НАТО.“

Освен това министърът припомни, че президентът на Украйна Володимир Зеленски постоянно посещава военните на фронта, докато не може да се каже същото за Путин. Той досега не е бил лично при войските си в Украйна и създава впечатлението, че се крие от тях. 

"Знаете, че в Украйна вие не освобождавате никого. Вие унищожавате цели градове, където доскоро ви смятаха за добри съседи и говорехте руски. А сега враждебността е посята за поколения напред.

Много от вас вече разбраха, че сте изпратени умрете не за правото дело. Може би затова вашият (президент - б.р.) се крие в бункер, а не посреща удара редом с вас? Страхува се от вашата прозорливост, презрението и справедливия ви гняв", каза Резников.