Националното ръководство на ДСБ предлага на коалиционните си партньори от КП „Демократична България – обединение” да бъде взето общо решение на обединението за неучастие в преговори за съставяне на правителство с мандатоносител ГЕРБ-СДС

Това се казва в позиция, разпространена от партията на Атанас Атанасов.

Базово основание за това предложение е , че КП „Демократична България – обединение” беше създадена като обединение с основна цел отстраняване на ГЕРБ от власт и възстановяване на парламентарната република, провеждане на реформи, осигуряващи върховенството на закона, ефективно разходване и децентрализация на публичните финанси, противодействие и пресичане на руското влияние в страната, отстояване на геополитическата ни принадлежност, пишат още от формацията.

"Същевременно, загрижени за националния интерес, в името на на изхода от политическата криза предлагаме КП „ГЕРБ- СДС” да върне първия мандат като жест на национална отговорност и поемането на политическата вина за управлението си в рамките на повече от десетилетие. След това да подкрепи създаването на правителство с втория мандат на ПП „ Продължаваме промяната”.

По-рано днес от  ПП също отказаха предложението на Борисов за преговори за кабинет.

Ето и пълния текст:

На свое заседание, проведено на 06.10. 2022 г. , Националното ръководство на ПП „Демократи за Силна България” обсъди изборните резултати и създалата се след изборите политическа обстановка в страната и взе следните решения:

Националното ръководство предлага на коалиционните си партньори от КП „Демократична България – обединение” да бъде взето общо решение на обединението за неучастие в преговори за съставяне на правителство с мандатоносител ГЕРБ-СДС. Базово основание за това предложение е , че КП „Демократична България – обединение” беше създадена като обединение с основна цел отстраняване на ГЕРБ от власт и възстановяване на парламентарната република, провеждане на реформи осигуряващи върховенството на закона, ефективно разходване и децентрализация на публичните финанси, противодействие и пресичане на руското влияние в страната, отстояване на геополитическата ни принадлежност.

Същевременно, загрижени за националния интерес, в името на на изхода от политическата криза предлагаме КП „ГЕРБ- СДС” да върнат първия мандат като жест на национална отговорност и поемането на политическата вина за управлението си в рамките на повече от десетилетие. След това да подкрепят създаването на правителство с втория мандат на ПП „ Продължаваме промяната”.

Националното ръководство на ПП „ Демократи за Силна България” оценява политическата криза в страната като задълбочаваща се. Считаме, че първа стъпка за излизането от нея е сформирането на редовен кабинет. Тази ситуация, обаче не означава, че която и да е политическа сила в страната може да използва нови парламентарни избори като заплаха. Изборите са основен елемент от демократичния процес в страната и пряко проявление на основното конституционно право на българските граждани – да избират и да бъдат избирани.

Настоящата позиция е изпратена до ръководството на ЕНП, което също проявява загриженост за намиране на изход от политическата криза.