Висш руски дипломат предложи днес страната му да деблокира украинските морски пристанища и така да позволи жизненоважният за света износ на украинско зърно при условие, че бъдат вдигнати международните санкции срещу Русия и че Украйна махне мините около пристанищата си.

"Решението на продоволственния проблем изисква комплексен подход, в това число свързан със снемането на санкционните ограничения, които бяха наложени на руския износ и финансови транзакции, а също така изисква разминиране от страна на Украйна на всички  пристанища, където има кораби. Русия е готова да предостави необходимия хуманитарен коридор, която тя и прави всеки ден", каза Руденко, цитиран от официалната руска агенция ТАСС.

По-рано председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване пред Ройтерс обвини Русия, че използва темата за храните като средство за шантаж и че Европа трябва да търси диалог с Москва по този въпрос.

ТАСС отбелязва, че според Руденко страната му "винаги е готова на диалог с всички, които се стремят към мир, към мирно разрешаване на всички проблеми".

"Изявлението на Урсула фон дер Лайен оставям на нейната съвест", добавя той.

Украйна осигурява около 10 на сто от световния износ на пшеница, по-голямата част от която се изнася  през пристанищата ѝ на Черно и Азовско море, които руските военноморски сили сега са блокирали.  

Преди войната Украйна е била четвъртият по големина износител на царевица и петият по големина износител на пшеница в света, според Държавния департамент на САЩ. Почти 30 процента от световната търговия с пшеница е идвала само от Русия и Украйна.

Световната продоволствена програма на ООН купува около половината от пшеницата си от Украйна всяка година и предупреди за тежки последици, ако украинските пристанища не бъдат отворени.