Нахлуването на Русия в Украйна на практика е спряло цялата морска търговия в украинските пристанища според новоразсекретени американски разузнавателни данни, цитирани от Си Ен Ен. Телевизията подчертава, че морската блокада прекъсва критично важния за Украйна износ на храни и създава опасност от глобална продоволствена криза.

През изминалите три месеца от началото на нападението на 24 февруари, Русия е установила „ефективна блокада“ в северната третина на Черно море, според американски служител, който е предоставил на новинарския телевизионнен канал разсекретена карта на региона.

На картата е анализиран броят на корабите, влизащи и излизащи от украинските пристанища преди и след началото на войната. Той показва почти пълен спад на търговския трафик към пристанищата в Черно и Азовско море. Друга карта показва текуща визуализация на гъстотата на руските бойни кораби, струпани в Черно море край бреговете на Украйна.

„Ефектът от действията на Русия не може да бъде подценен, тъй като морският износ на Украйна е жизненоважен за глобалната продоволствена сигурност“, е казал американският служител, повтаряйки широко споделената прогноза на западни анализатори и правителствени служители.

Украйна осигурява около 10 на сто от световния износ на пшеница, отбеляза служителят, по-голямата част от които излизат от страната от черноморските пристанища.  Преди войната Украйна е била четвъртият по големина износител на царевица и петият по големина износител на пшеница в света, според Държавния департамент на САЩ. Почти 30 процента от световната търговия с пшеница е идвала само от Русия и Украйна. Световната продоволствена програма на ООН купува около половината от пшеницата си от Украйна всяка година и предупреди за тежки последици, ако украинските пристанища не бъдат отворени.

Миналата седмица Си Ен Ен съобщи, че САЩ и съюзниците им водят разговори за това как безопасно да разработят маршрути за транспортиране на зърно от Украйна на фона на опасенията за глобалните доставки на храни. В понеделник Си Ен Ен публикува нови сателитни снимки, които според нея изглежда, че потвърждават твърденията на Украйна, че Русия краде зърно от складове в завладените от нея украински търговски пристанища.