С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това би означавало война НАТО-Русия, заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Прага, цитиран от БТА.

„Аз ще продължа да бъда отговорен към българските граждани. Като президент и върховен главнокомандващ ще работя против въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази това да се прикрива“, добави той.

Радев разкритикува "Демократична България" за изявеното от ръководството ѝ намерение още в първия ден след свикването на новия парламент да внесе предложение за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна.

"Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа, "Демократична България" бърза да тласне страната ни във войната още преди дори да е свикан парламентът.

Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна", каза Радев.

Това политическо обединение призова на 5 октомври президента да "не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси" и осъди "решението му да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отказа да се присъедини" към позицията на своите колеги.

Лидерите от Източна и Централна Европа подписаха преди дни съвместно изявление, в което се призовава за бързо приемане на Украйна в алианса. В него те потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на страната и отправят призив към Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии.

Декларацията бе подписана от президентите на Румъния Клаус Йоханис, на Чехия Милош Земан, на Естония Алар Карис, на Латвия Егилс Левитс, на Литва Гитанас Науседа, на Република Северна Македония Стево Пендаровски, на Черна гора Мило Джуканович, на Полша Анджей Дуда и на Словакия Зузана Чапутова.