Франция смята да създаде фонд с първоначален капитал 100 милиона евро за закупуване на оръжие в подкрепа на Украйна.

Това обяви президентът Еманюел Макрон в края на неформалната среща на европейските ръководители днес в Прага.

Оръжията ще бъдат купувани директно от производителите. Те са отбранителни, уточни Макрон.

„Новият фонд ще позволи също така да се работи с базата на френската отбранителна индустрия и показва желанието ни да действаме като европейци и да се равняваме с това колективно усилие“, изтъкна той.

По същото време българският президент Румен Радев обясни в Прага защо не е подписал декларацията на 8 свои колеги от Централна и Източна Европа за приемането на Украйна в НАТО. Каза, че това ще означава война НАТО-Русия.

Украинският президент Владимир Зеленски се обърна по видеовръзка към участниците в срещата.

„Увеличете доставките на оръжия и боеприпаси, за да се защитим от руския натиск. Увеличете производството на оръжия и боеприпаси в Европа, за да бъдем винаги готови да защитаваме нашето общо пространство“, призова той.

Руската агресия и помощта за Украйна във всички сфери бяха една от трите основни теми на срещата в Прага.

От началото на войната чрез „Екип Европа“ на страната са предоставени 19 милиона евро, без да бъде броена военната помощ, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тези дни предстои отпускането на макрофинансова помощ в размер на 2 милиарда евро.

На подкрепата на Украйна ще бъде посветена съвместната конференция в Берлин по-късно този месец, организирана от ЕК и германското председателството на Г-7. Отсега е ясно обаче, че трябва да бъдат намерени нови източници на финансиране, защото ще трябва много голяма сума, предупреди Фон дер Лайен.

„Ще трябва да изградим много структуриран подход, за да гарантираме предсказуемост на финансирането, прозрачност и неговата устойчивост“, допълни тя.

Втората важна тема бяха високите цени на енергията.

Повечето европейски лидери като цяло са за въвеждане на таван на цените на газа, но не съгласни с детайлите за обхвата и начина на функциониране на мярката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Различните варианти включват налагането на таван за всичките постъпващи количества газ, въвеждането на т. нар. динамичен коридор, таван на цените на газа, използван за генерирането на електроенергия, или ограничаване на цените само на руския газ.

Идните седмици от ЕК ще дойдат по-подробни предложения, увери след края на срещата Урсула фон дер Лайен.

„Едно е много ясно. Има широка подкрепа напролет, след края на зимата, когато хранилищата ни са празни, на идеята да имаме съвместни поръчки за газ, за да можем да избегнем наддаването един връз друг, а да имаме колективни правомощия за договаряне“, каза тя.

Всичко това е изключително важно, защото трябва да бъде поддържан единният пазар. По думите на Фон дер Лайен това доказано е най-ценният отделно взет актив на ЕС във време на криза.

Същевременно трябва да бъдат удвоени инвестициите в собствени възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това трябва да бъде направено не само заради климата, но и заради прехода към чиста енергия, който е най-добрият път към независимостта и сигурността на доставките, смята председателят на ЕК.

И затова Съюзът ще търси допълнително финансиране чрез енергийния план REPowerEU. Необходимо е всички страни да имат достатъчно ресурси, за да инвестират в чиста енергия.

ЕС ще трябва не само да свиква, но и да се подготвя за заплахи като инцидентите по тръбите на „Северен поток“ 1 и 2, продължи Фон дер Лайен. Сигурността на енергийната инфраструктура бе третата обсъждана тема.

Тя отново заяви, че за охраната на ключови обекти ЕС ще търси помощ от междуародните си партньори, най-вече с НАТО. И това ще бъде ключовият аспект от сътрудничеството между Съюза и пакта.