"Рома" е историческият първи носител на трофея в новия турнир Лига на конференциите. На финала в Тирана италианският отбор измъкна 1:0 от "Фейенорд" с гол на Николо Дзаниоло в 32-ата минута.

Това е второто европейско отличие за "Рома", който е първият италиански отбор, спечелил финал на евротурнир след триумфа на "Интер" в Шампионската лига през 2010 г. - отново с Жозе Моуриньо.

"Вълците" реализираха прагматичния план на Специалния, който спечели и петия си финал в турнир на УЕФА. Те заложиха на сигурността, а след почивката заиграха в защита, като рядко тръгваха в атака, дори на контри. Нидерландците удариха две греди в началото на второто полувреме.

Моуриньо трябваше да направи принудителна смяна още в 17-а минута, когато лекувалият доскоро контузия халф Хенрик Мхитарян даде знак, че не може да продължи заради травма и бе сменен от Сержио Оливейра.

Смяната не промени тактическата схема на "Рома", "джалоросите" дебнеха за своя момент и го дочакаха с диагонален пас в 32-ата.

Джанлука Манчини пусна дълга топка към Николо Дзаниоло, централният защитник Гернот Траунер сбърка и остави кълбото да мине зад гърба му, нападателят овладя и чукна топката покрай вратаря, давайки преднина на "вълците" с първия удар към вратата (горе).

"Фейенорд" излезе с коренно различна настройка за второто полувреме и пропусна две златни възможности да изравни още в първите пет минути, след като гредите на два пъти и великолепните намеси на вратаря Руи Патрисио запазиха суха мрежата на фаворита.

"Рома" постепенно овладя натиска на съперника и изнесе играта по-напред. В 73-ата минута влезлият като резерва Верету стреля опасно извън наказателното поле, но вратарят на "Фейенорд" внимаваше и спаси. 

В последните минути "вълците" удържаха финалния щурм на съперника и триумфираха пред феновете си на стадиона, докато десетки хиляди излязоха да празнуват по улиците на Рим.