Руският министър на отбраната Сергей Шойгу назначи армейски генерал Сергей Суровикин за командир на Обединената група войски в района на специалната операция в Украйна, съобщи днес пред журналисти говорителят на военното ведомство Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Суровикин си печели славата на главорез през август 1991 г. (Августовския пуч), когато нарежда да бъде стреляно по месо на продемократични протести в Москва. Трима са убити. Това му носи 6 месеца зад решетките. В друг период от живота си лежи в затвор заради незаконна продажба на оръжие. Явно престъпленията му не прекъсват военната му кариера. 

Суровикин служи в Афганистан, Таджикистан и Чечения. От октомври 2013 г. е командир на войските на Източния военен окръг, а от март 2017 г. ръководи руската военна групировка в Сирия. Престоят му там е скандален - той предизвиква много критики заради безразборните бомбардировки по селища, контролирани от опозиционери на Асад. 

През лятото Суровикин бе назначен начело на Южния военен окръг и се смята, че е помогнал за повишаването на ефективността на войските. Чрез избора да го постави начело на руските войски Кремъл вероятно се опитва да се пребори с критиките от страна на влиятелни националисти, които обвиняват армията, че не използва достатъчно жестоки методи, за да накара правителството в Киев да се предаде.

Показателно е, че сред руснаците, които приветстваха назначаването на Суровикин, е Евгений Пригожин - основателят на частната военна компания "Вагнер" и отскоро яростен критик на руското военно ръководство.

"Суровикин е най-способният командир в руската армия", написа в изявление Пригожин. "Той е легендарна фигура, той е роден да служи вярно на родината си. След като получи заповед (на протестите през 1991 г.), Суровикин беше този офицер, който без колебание се качи в танка си и тръгна напред, за да спаси страната си".

Според Асошиейтед прес това е първото официално назначаване на един командващ за всички руски сили в Украйна.

Новината за назначението на Суровикин съвпадна със съобщения, че в Москва са започнали масови арести на военни. За това съобщи Укринформ като се позовава на публикация в Телеграм на Главното разузнавателно управление на Украйна.