Ирландският премиер отдаде почит на десетте жертви на опустошителната експлозия на бензиностанция в Ирландия, предаде ДПА.

Ирландската полиция смята, че взривът в петък на бензиностанцията в Крийслоу, графство Донегал, е "трагичен инцидент". Огромната експлозия отне живота на четирима мъже, три жени, двама тийнейджъри - момче и момиче - и едно малко момиче.

Премиерът на Ирландия Михол Мартин, който посети мястото на експлозията снощи, заяви, че цялата нация е в траур след трагедията. Мартин разговаря с работници от службите за спешна помощ, които са работили в продължение на 24 часа след експлозията, за да открият жертвите.

Осем души, ранени при експлозията, са настанени в болница. Продължителната операция по издирване и възстановяване е приключила вчера следобед.

В речта си пред кордона около мястото на взрива Мартин заяви, че в селото цари "дълбока тъга" и "ужасна тишина", отразяваща поразяващия мащаб на случилото се. "Цялата нация е в траур и дълбока скръб", добави той.

"Много доброволци се стекоха към мястото на експлозията, за да се опитат да направят всичко възможно, за да помогнат, защото това, на което се натъкнаха, беше ужасяваща сцена и ние винаги трябва да помним нашите служби за спешна помощ", каза още Мартин. "Искам да им благодаря за това, че помогнаха на тези, които бяха в капан и бяха ранени. Трябва да направим всичко възможно, за да подкрепим общността"

БТА