Убитият таксиметров шофьор, хванатият да кара на наркотици служител на ГДБОП и патрулната кола, която се опитвала 300 километра да гони автомобил, превозващ мигранти, не са по вина на прокуратурата или МВР. Вместо това те са резултат на "войната на някои политици срещу прокуратурата".

Това коментира пред БТА главният прокурор Иван Гешев.

"Преди време казах, че съм бесен. Сега не знам какво да кажа. Колебая се между гняв и безсилие. Сякаш съм в някакво “дежа вю” от 90-те. Времена на властваща престъпност, които смятах за отминали. Хората не заслужават да им стоварим и този проблем, защото той не е резултат от войната в Украйна или инфлационните процеси в ЕС. Не са виновни и моите колеги от МВР, съда и прокуратурата. Резултат е от войната на някои политици срещу прокуратурата", отсече обвинител №1.

Има бум на телефонните измами, бити и убити възрастни хора, ръст на продажбана на наркотици по улиците и около училища, подчерта той. 

"Последствие е от съсипването на взаимодействието между институциите, от кадровите чистки, от безумните законодателни промени в интерес най вероятно на престъпността и олигарсите, от демонизирането на съдебната власт", добави Гешев.

Това било "самото начало" на това, което "някои наричат съдебна реформа". 

"Вероятно утре ще кажат, че виновна е отново прокуратурата, всесилният главен прокурор и съдебната власт. Но истината е, че ние, българите, трябва да си задаваме вече въпросите кой е отговорен. Защото от повече от година прокуратурата заявява, че това ще са само малка част от последствията за българските граждани", допълни главният прокурор.