Папа Франциск днес защити мигрантите, като нарече отказа да бъдат приети "скандален, отвратителен и греховен“, предаде Ройтерс. Позицията на светия отец е в остро противоречие с тази на новоизбраната дясна коалиция, която по-късно този месец ще поеме управлението на Италия, отбелязва агенцията.

Франциск коментира темата по време на канонизирането на епископ, живял през 19 век, който е известен като "баща на мигрантите“, както и на италианец, който през първата половина на миналия век се е грижел за болни в Аржентина. 

"Отказът да се приемат мигрантите е нещо скандално. Всъщност социалното изключване на мигрантите е криминално деяние, заради което те умират пред очите ни“, заяви Франциск. 

Церемонията бе проведена пред 50 хиляди души на площад "Свети Петър“. 

"По този начин днес Средиземноморието се е превърнало в най-голямото гробище в света“, продължи светият отец, визирайки хилядите нелегални мигранти, които са се удавили в опит да стигнат до Европа", каза още Светият отец. "Изключването на мигрантите е отвратително, то е греховно. Престъпно е да не отвориш вратите си за хора в нужда“

Очаква се по-късно този месец Джорджa Мелони, лидерка на италианската крайнодясна партия "Италиански братя", която спечели най-много гласове на парламентарните избори, да застане начело на новото правителство. Мелони обеща, че ще предприеме мерки за ограничаване на миграцията и че ще затегне контрола по границите. Освен това крайнодясната политичка възнамерява да ускори репатрирането на нелегалните мигранти и да въведе по-строги правила за предоставянето на убежище. Тя призова и за морска блокада на Северна Африка, както и за нови ограничителни мерки срещу спасителните кораби на неправителствените организации.

БТА