Бившата дясна ръка на Корнелия Нинова на "Позитано" 20 и във воденото от нея министерство на икономиката - Йордан Татарски, поиска от БСП да преосмисли "партийния й статус".

С "кърваво писмо" до Националния съвет на левицата, Татарски, който бе секретар и съветник в партийната централа, а после и директор на дирекция в Министерството на икономиката и индустрията, разказва за своето уволнение от ведомството преди седмица, както и за ролята на сочения за "сив кардинал" в БСП Калоян Методиев - понастоящем шеф на кабинета на вицепремиерката.

В историята са замесени обвинения в кадруване, в достъп до чувствителна информация, сигнали за злоупотреби, невидели бял свят, и искането - Нинова да бъде наказана от партията, което може да представлява и временно отнемане на правото да заема ръководни длъжности - както самата тя направи с Кирил Добрев.

Писмото

В писмото, част от което бе публикувано от члена на НС Галин Дурев във фейсбук профила му, с което Клуб Z разполага в цялост, Татарски говори за това как близкият до лидерката, понастоящем и вицепремиер и министър - Методиев, кадрува на всички нива в поверените на левицата министерски ресори, в т.ч. във важните търговски дружества като ДКК и "Индустриални зони". Методиев е обвинен и в това, че си присвоява функциите на зам.-министър Димитър Данчев, че на два пъти е инициирал предложения до премиера Кирил Петков за освобождаването на Момчил Неков от поста зам.-министър на земеделието (от квотата пак на БСП).

А също така и че е запазил на работа служителка, която му докладвала за всички входящи документи, макар всички останали служители, придобили право на пенсия, да са били освободени. И още: секретарката му в министерството била член на ГЕРБ-Самоков "и чрез нея осъществява достъп до цялата база информация в министерството". 

"В тази връзка, особено впечатление прави множеството влизания в базата данни на доклада на инспектората за "Кинтекс" и последвалия сигнал до компетентните органи", пише още Татарски до "другарите" от Националния съвет.

Само по себе си споменаването на "Кинтекс" е любопитно, тъй като преди месец Корнелия Нинова обяви, че освобождава директора на държавния оръжеен търговец, след като бил постъпил сигнал за конфликт на интереси, както и на базата на извършена от инспектората проверка. В последствие се оказа, че инспекторатът констатира само, че няма правомощия за това, а въпросният сигнал е постъпил по електронната поща - от гражданин, чиято самоличност така и не е била проверена.

"В МИИ Калоян Методиев е облечен с огромна власт, като голяма част от нея е в разрез с нормативните документи. Например, той: е инициаторът да не се назначават заместник-министри на двете незаети места, с мотива, че с малък екип се работи по лесно и с по-малко проблеми, но тази теза има друга цел, която е сериозна пречка за експертното и мащабното провеждане и защитаване на политиката на партията в областта на икономиката и индустрията; е член на междуведомствената комисия за оръжията, за чийто протоколни решения, БСП е под политически и медиен обстрел", пише още Татарски.

Бившият директор в министерството разказва още и за споразумение между Иван Иванов - земеделският министър на Нинова и Даниел Лорер - министър на иновациите, за прехвърляне на зетя на Мая Манолова от министерството на Иванов в това на Лорер и как земеделският министър бил критикуван, че "не е изпълнил нареждането за уволняване на този младеж".

"Горната биографична справка за Калоян Методиев, наричан сивия кардинал, може да се допълни и със скандални информации от добре информирани източници, която информация уронва доброто име на БСП и доброто име на нейните членове и симпатизанти. Дано информацията не е истина, и дано някой ден, тези източници да проговорят, и дано не се окаже, че е късно за спасяването на разрухата на БСП" - обръща се той към партийното ръководство, без да споменава какво има предвид.

Уволнението

Това обаче далеч не е всичко. Голяма част от "кървавото писмо" всъщност е посветена на уволнението на Татарски от МИИ. Това уволнение в действителност изненада мнозина в левицата, предвид близостта му до "Позитано" 20 и дългогодишната му служба там. Информация за него постъпи от пресцентъра на министерството на Нинова на 16 май. В него се посочва, че мотивите са "сигнали на граждани до министър-председателя Кирил Петков, Главния инспекторат на Министерския съвет, Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", КПКОНПИ". Сред мотивите били и "от множество служители в МИИ, както и уронване на престижа на институцията".

Тук Татарски пише до Националния съвет, че е бил неправомерно уволнен, че не знае изобщо за какви сигнали срещу него става въпрос, като те не са му били предоставени. 

"Уволнението ми се предхождаше от манипулация на общественото мнение чрез масово медийно разпространение на невярна новина, че срещу мен има подадени сигнали от граждани и служители. Тази лъжлива новина първо е публикувана в сайта на министерството (и все още не е изтрита) и след това разпространена по другите медии. Това е дело на пресцентъра на МИИ, който е под политическото ръководство на Калоян Методиев. Уверявам ви, че такива сигнали няма и затова не ми бяха предоставени, за да дам съответните писмени обяснения и да се защитя, каквато е практиката в правовите държави", посочва Татарски.

Разказът продължава така:

"На 16.05.2022 г., в 14:43 ч. научих от съпругата ми, че съм уволнен. Около 14 часа на сайта на министерството е публикувана приложената новина, която не отговаря на обективната истина, защото, първо нямах и все още нямам връчени сигнали или призовки от компетентните органи, и второ нямах и все още нямам връчени по надлежен ред заповеди. Това се доказва и с факта, че в 15:30 часа ми бе връчено приложеното писмо № 94-Й-24 от 16.05.2022 г. от министър Нинова, с което се предлага да ми бъде прекратено служебното правоотношение, считано от 17.05.2022 год., на основание чл.107а от Закона за държавния служител, а именно срещу уговорено обезщетение в размер на 4-ри кратния размер на последно получаваната от мен месечна основна заплата".

Татарски обаче подчертава, е не е спазена разпоредбата на закона, според която "ако служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, смята се, че то не е прието".

"Разликата в часовете на медийните публикации и връченото ми писмо, от една страна, и разликата в тяхното съдържание, от друга страна, доказва кой е авторът/ите, и каква е била целта на това активно мероприятие, а именно масовото ми публично оклеветяване и омаскаряване. Разбирам мотива на Калоян Методиев, който иска да си разшири властта, но не мога да разбера мотива на министър Нинова, която няма личен и партиен интерес от моето уволнение", заключава той.

После разказва за опитите си да се свърже с Нинова, която обаче по думите му явно е блокирала номера му в телефона си. Разказва и за това как отишъл на работа на 17 май, защото нямал връчени заповеди за уволнение, но не бил допуснат в сградата на министерството, като дежурният по охрана се обосновал, че това е по разпореждане на Методиев.

"Тогава отидох до централата на БСП, но другарката Нинова я нямаше и при опита да вляза в кабинета си, за да си взема личните вещи, се оказа, че е сменен патронникът, тоест, взети са някакви предпазни мерки, сякаш аз съм престъпник и предател. В резултат на това получих остра нервна криза и отидох на медицински преглед, след който ми бе издаден болничен лист за временна нетрудоспособност".

На 18 май той уведомил по имейла на МИИ Нинова, че не приема предложението за освобождаване и пак се подготвил за работа. На 19-и влязъл в министерството, а от отдел Човешки ресурси му връчили заверената трудова книжка. Поискал да му връчат заповедите за освобождаване, което по думите му, и до днес не е направено. "Без да съм си дал съгласието за прекратяване на служебните ми правоотношения, без да са ми връчени съответните заповеди, в същия ден министърът е наредил по моята банкова сметка плащания на обезщетения, което е нарушение на чл.107а, ал.2 от ЗДСл", пише Татарски.

Предисторията

Той посочва предистория за това освобождаване. Така или иначе обмислял сам да напусне, защото имало "нарастващо напрежение в екипа". От разказа става ясно, че явно се е опитал да ограничи достъпа на Методиев до документооборота в министерството. Следва хронологията:

"1. На 20 април 2022 г. това лице (Методиев) прекали с упражняването на голямата си власт и се наложи да проведем откровен и разгорещен разговор, в който го призовах да спре с неговите лъжи, интриги и манипулации, както и с кадровите предложения, които не са одобрени от създадената от ИБ на НС на БСП комисия, с което вреди на министър Нинова, а чрез нея и на БСП.

2. По исканите от мен работни срещи по текущи оперативни задачи след 20 април, имаше мълчание от министър Нинова, което за мен бе сигнал, че репресивната машина е задействана.

3. На 09 май 2022 г. в непринудена среща с министър Нинова, поисках 10-минутна работна среща, за да споделя за нарастващото напрежение в нашия екип,  за причините  и мерките за решаване на проблема, както и да обсъдим разписаните от мен правила за спиране теча на служебна информация, но до 13 май 2022 г. това не се случи, въпреки обещанието.

4. На 13 май 2022 г., ден петък, бях извикан в кабинета на г-жа Нинова, но вместо да проведем искания от мен разговор, започна „разпит“ вярно ли е, че имам висящо съдебно дело, имам ли достъп до класифицирана информация, защото има теч на такава."

После Татарски разказва, че не - няма висящи дела, а има спечелено наказателно дело от частен характер за клевета с ищец кмета на община Кочериново. Както и че изобщо не е подавал документи за достъп до класифицирана информация.

"5. На 16 май 2022 г., ден понеделник, около обяд, отново бях извикан в кабинета на министър Нинова и бях уведомен, че срещу мен има сигнали на граждани до премиера Кирил Петков, Главния инспекторат на МС, ИА "Главна инспекция по труда", Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, както и оплаквания от множество служители. След това уведомление, с остър тон бях попитан дали ще си подам оставката или да ме уволнява тя по неин почин. Преди да дам отговор, поисках да ми се връчат сигналите и да дам обяснения по тях, но министър Нинова отказа да ми ги даде, и как да ми ги даде, като няма такива. С оглед на това, отказах да подам оставка и поисках да открие дисциплинарно дело срещу мен, за да имам възможност да се защитя от очевидната клевета и обида, но и това нямаше куража да направи, защото вътрешно в себе си знае, че съм невинен.

На излизане от кабинета, казах на министър Нинова: Значи, активното мероприятие на Калоян Методиев успя и не ти прави чест, с оглед на доказаната от мен лоялност, преданост, всеотдайност и свършената от мен в полза на партията интелектуална и административна работа, и логистична помощ за оцеляване на партията в условия на финансова криза. Нейният отговор бе, тук не става дума за партията, а за държавата (сякаш аз съм престъпник, нанесъл вреда на държавата ни, което ми нанесе най-голямата болка в живота, но всяко зло за добро).

Питам се: Случайно съвпадение ли е деня на изпращане на новия правилник за документооборота за мнение от ръководителите на звена, с който се въвеждаше ограничаване на достъпа до служебна информация и последвалото ми уволнение?", пита Татарски в заключение - за това ли е бил освободен.

Партийният статус

И се обръща към съпартийците си:

"Воден от изявлението на другаря Свиленски (Георги Свиленски, шеф на парламентарната група на БСП) и партийния принцип за свободата при изразяване на мнения, реших каквото и да ми струва в личен план, да ползвам своето право по чл.12, ал.1, изр.2 от Устава на БСП, като ви сезирам да обсъдите и приемете решение за партийния статус на г-жа Корнелия Нинова и за съответните мерки за партийно въздействие".

А според устава на партията въпросното въздействие може да бъде от забележка и порицание, през разграничаване от действията на другаря, до временно отнемане на правата за заемане на длъжност и на правото да се кандидатира лицето за нова такава в срок от една година. 

За Татарски другарката Нинова е нарушила редица членове от партийния устав. 

Припомняме, че Калоян Методиев бе шеф на кабинета на президента Румен Радев, който го освободи, след като той отиде на празненството на Нинова по случай преизбирането й в партията. Оттогава насам е неотлъчно до соцлидерката и включително я представлява в комисията по експорт на оръжията.