Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия в извършване на "геноцид" в Донбас, където градът Северодонецк е подложен на тежки бомбардировки, предаде Франс прес. 

Вчера руската армия бомбардира също Харков, втория по големина град в Украйна в североизточната част на страната, където подобие на нормален живот се беше върнало през последните седмици, след като украинските сили отблъснаха руснаците отвъд границата.

"Сегашната офанзива на окупаторите в Донбас може да обезлюди региона", каза Зеленски, обвинявайки Русия, че иска да "изпепели" Северодонецк. 

В същото време руският президент Владимир Путин каза, че е готов да помогне "да бъде преодоляна продоволствената криза", предизвикана от блокирания износ на укаинско и руско зърно, при условие, че бъдат вдигнати санкциите срещу страната му.

Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, а между 12 000 и 13 000 души са блокирани в града, където 60 процента от жилищните сгради са разрушени, каза кметът на града Олександър Стрюк, цитиран от Асошиейтед прес.

Северодонецк е сцена на най-ожесточените боеве в момента в Източна Украйна. Кметът му каза, че градът все още се държи, въпреки че руска разузнавателно-диверсионна група е стигнала до градски хотел, предаде АП, цитирана от БТА.

Това е последният голям град в Луганска област, който е под контрола на украинските сили, а руските сили се опитват да го откъснат от останалата част на контролираната от Киев територия в Донбас.

Стрюк каза, че главният път между градът близнак на Северодонецк - Лисичанск и Бахмут на северозапад остава отворен, но пътуването по него е опасно.

Кметът допълни, че вчера от града са успели да се евакуират едва 12 души.

Силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха днес, че са превзели ключовия град Лиман, предаде Франс прес.

С превземането на Лиман пред силите на сепаратистите се отваря пътят към големите градове Славянск и Краматорск в Източна Украйна. Очаква се завземането на Лиман да изиграе роля и при по-нататъшните опити за обкръжаване на Северодонецк и Лисичанск, които са под украински контрол.

Установихме "пълен контрол" върху "Красни Лиман" (старото название на Лиман), съобщи в Телеграм генералният щаб на силите за териториална отбрана на Донецката народна република. Засега руската армия не е коментирала тази информация и Франс прес отбелязва, че не разполага с потвърждение от независим източник.

Десет човека загинаха, а 35 бяха ранени при руски обстрел срещу казарма на украинската Национална гвардия в Днепропетровска област, предаде УНИАН, като цитира представител на местните власти.

Руските въоръжени сили са изстреляла три ракети "Искандер", каза председателят на териториалната отбрана на Днепропетровска област Генадий Корбан по телевизия "Днепър ТВ".

По думите му една ракета е улучила казармата на Националната гвардия.

Той заяви, че обстрелът е бил извършен от руската Ростовска област. 

Руските войски укрепват отбранителните си позиции в украинската Херсонска област, като същевременно ежедневно обстрелват с артилерия контролирани от Киев райони, каза днес украинският регионален губернатор Генадий Лагута, цитиран от Ройтерс.

Хуманитарната ситуация в някои части на разположената северно от Крим Херсонска област е критична, заяви Лагута на медиен брифинг.

Той каза, че за хората е почти невъзможно да напуснат окупираните територии. Изключение от това е бил конвой от 200 автомобила, отпътувал в сряда.