Отстъпката от 25 стотинки на литър за заредено гориво - една от най-известните антикризисни мерки на властта - ще бъде отпускана срещу талон на автомобил. Така ще може да се проследи дали този автомобил е заредил възможните до 50 литра на месец с отстъпка или е преминал лимита, пише бТВ. 

Припомняме, че мярката трябва да влезе в сила от първи юли и е част от по-голям пакет, който би трябвало да намали натиска над гражданите и бизнеса заради високите цени на енергоресурсите и инфлацията. На практика 25 стотинки за до 50 литра на месец, означава, че месечната отстъпка на един автомобил ще достигне до 12,50 лв. 

Досега не знаеше и как точно бензиностанциите ще получат обратното парите, които дават като отстъпка на клиентите си. Сега вече е ясно, че отговорна за този процес ще бъде Националната агенция по приходите (НАП). На поставен въпрос за конкретиката на механизма, от Министерството на финансите отговарят: 

"Мярката ще се отчита като разход под формата на компенсация за домакинствата и ще се финансира за сметка на държавния бюджет. Направена е доработка на системата на бензиностанциите и как те отчитат към НАП, тъй като тези 25 стотинки трябва да бъдат възстановявени от държавата към тях. Това ще се случва с отчетите, които те подават."