Apple ще започне да включва USB-C конектора си във всички продукти в своето портфолио още от следващата година, съобщи Блумбърг.

Очаква се iPhone 15 да е с универсалния стандарт, но също така различните слушалки, мишки и други устройства на компанията.

Причината, разбира се, е новоприетото в Европейския съюз изискване за използване на USB-C във всякакви видове електроника. То влиза в сила в края на 2024 г. за смартфони, а по-нататък - през 2026 г. - и за лаптопи. Това означава, че Apple можеха да пуснат и следващия iPhone със стария Lightning конектор, но компанията на покойния Стийв Джобс не само ще мине на устройството по-рано, а вече е пробвала прототипи на емблематичния смартфон с новия конектор.

Очаква се Apple да мине на USB-C не само в Европа, а по целия свят - Lightning има натрупани недостатъци от възрастта, като например невъзможността за много бързо зареждане. Това е една от малкото характеристики на топ-смартфоните, по която компанията в Купертино отстъпва на всички други.

Остават и амбициите на Apple в близкото бъдеще да предложи модел на iPhone без никакви кабели - с безжично зареждане и предаване на данни. Но и двете технологии са все още бавни в сравнение с кабелния им еквивалент.