Софийската градска прокуратура (СГП) се е самосезирала по медийни публикации във връзка с инцидента на Кримския мост от 8 декември.

Това се казва в съобщение на държавното обвинение.

Всъщност не "медии", а руският президент Путин и неговият шеф на следствения комитет Александър Бастрикин първи обявиха, че камионът, който сериозно повреди моста, идва от първоначална изходна точка - България.

В краткото прессъобщение се казва, че прокурор вече е възложил действия на МВР и Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС), като "след приключване материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство".

Допълнително в СГП е постъпило уведомително писмо от ДАНС за извършвана от Агенцията проверка по случая, пишат още от СГП.

Софийската градска прокуратура е правоприемник на Специализираната, която бе закрита от 27 юли..Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура се самосезира по медийни публикации във връзка с инцидента на Кримския мост от 08.10.2022 г.

На 10.10.2022 г. Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в различни медии информация, че камионът, който избухна на Кримския мост на територията на Русия на 08.10.2022 г., е минал през България.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ. Проверката е възложена на Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС), като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Допълнително в СГП е постъпило уведомително писмо от ДАНС за извършвана от Агенцията проверка по случая.

За резултатите от проверката обществеността ще бъде уведомена.