В социалните мрежи бе публикувано скандално видео, в което основателят на частната военна кампания и приближен до Путин бизнесмен Евгений Пригожин разговаря с четирима бивши затворници, понастоящем "вагнеровци", чиито крайници са били ампутирани по време на краткия им престой на фронта.

Но ако си мислите, че вече са платили цената на свободата, жестоко се лъжете.

"Ще си сложиш протези, след това какво ще правиш?", пита Пригожин един от мъжете.

"След това, планирам...", отговаря несигурно адресатът.

"След това отново при нас, нали така?", настоява бизнесменът.

"Да, разбира се", съгласява се наемникът.

"Точно така, "Вагнер" се напуска само след пенсия или в цинков ковчег, всички останали се връщат".

Разговорът продължава все в същия дух - Пригожин задава с усмивка въпроси към присъстващите, на които може да се отговори само с "да" или "не" (всъщност, само с "да").

В даден момент един от клетниците, на когото липсва десният крак под коляното, решава да блесне пред новия шеф.

"За такова нещо (служба във "Вагнер") човек само може да мечтае. Да гледа по телевизията и да мечтае", изтъква той, след което обяснява, че са му оставали 10 години затвор от 23-годишна присъда.

"Преди си бил нарушител, а сега си герой от войната. Всеки един от вас имаше принос. За съжаление, мнозина нямаха. Някои бягат, други излизат напред. Тези, които са ги учили цял живот, бягат. Тези, които никой не ги е учил, те вървят напред", обяснява Пригожин без да осъзнава, че събеседникът му и да иска вече не може 100% "да върви".

"Няма какво да губим", отвръща бившият затворник. 

По-късно в публично изявление Пригожин обяви мъжете за ветерани от войната.

"Те отидоха там доброволно, участваха в най-ожесточените битки, слязоха в ад, от който е невъзможно да се измъкнат живи. Те са едни от най-добрите в ада", се казва в съобщението, цитирано от руската версия на "Свободна Европа".

Според бизнесмена и четиримата ще се върнат в ЧВК "Вагнер" не за да бъдат помилвани, а именно защото вече са на свобода.

Пригожин също каза, че прави всичко възможно, за да гарантира, че хората, воюващи в ЧВК, "се върнат не само към нормалния живот, но и в редиците" на военната групировка.

"Плащам за всичко това от собствения си джоб и вече е така почти 10 години", похвали се бизнесменът, който допреди по-малко от месец не бе признал, че стои зад "Вагнер".

В края на съобщението той обръща внимание на факта, че някои журналисти наричат ​участниците във видеото "бивши затворници". Това очевидно е подразнило Пригожин, който има 9 години прекарани зад решетките.

"Относно израза "бивши затворници", вземете за правило - ако синът ви участва във военни действия наред с тях, наричайте ги както искате – разбойници, бивши затворници или каквото и да е. А ако не, тогава ги наричайте защитници на репутацията на Русия и вашата страхлива, безполезна, малка душица".