Украйна обръща хода на войната. Руският президент Владимир Путин допусна много стратегически грешки във войната, като причина за това е липсата на достатъчно контрол над решенията му.

Това смята ръководителят на британската разузнавателна агенция GCHQ Джереми Флеминг.

"Далеч от неизбежната руска военна победа, която шурти от тяхната пропагандна машина, ясно е, че смелите действия на Украйна на бойното поле и в киберпространството обръщат хода (на войната)", ще каже тази вечер Флеминг в реч според документ, цитиран от "Гардиън".

Очаква се той да каже, че "заради минималната вътрешна съпротива", която Путин среща при вземането на решения, те често се оказват "погрешни". Според Флеминг руският държавен глава се е ангажирал със "стратегия с високи залози, която води до стратегически грешки в преценката".

В понеделник Москва организира масивен обстрел срещу Киев и други големи украински градове, убивайки най-малко 19 души. По думите на Путин това бе отговор на взривяването на Кримския мост.

Западни спецслужби отдавна сочат, че Путин упражнява директен контрол над войските в продължаващата вече седем месеца война. Миналият месец американски служители казаха, че се смята, че държавният глава е отхвърлил искането на своите генерали да се оттегли от град Херсон на запад от река Днепър.

Но въпреки че служители на разузнаването смятат, че в Кремъл нараства безпокойството от развитието на войната, позицията на Путин остава силна. Дори и той да бъде внезапно сменен, не е сигурно, че това ще доведе до значителна промяна в руската стратегия.

Според директора на GCHQ руските сили са изтощени заради продължаващата инвазия и неотдавнашната мобилизация показва признаци на отчаяние.

"Ние знаем - и руските командири на място знаят, че техните запаси и боеприпаси са на изчерпване", смята Флеминг.